Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Прокурорски трудови колективи се разграничиха от колегите си. Подкрепят Гешев

OFFNews 19 май 2023 в 15:17 2630 0

АП

Снимка Архив

Темида намига.

Две прокуратури заявиха лоялност към ръководителя на държавното обвинение Иван Гешев, дни след като шестима техни колеги поискаха оставката на обвинител №1 за накърняване авторитета на съдебната власт.

Седмица беше необходима, за да се разбере, че в Апелативната прокуратура не са единодушни за ролята на Гешев. На 12 май столичните апелативни прокурори излязоха с позиция за необходимостта от нова визия за развитие на държавното обвинение. "Притежаваме професионален опит и възможности да го реализираме. Подкрепяме искането на членовете на Висшия съдебен съвет за предсрочно освобождаване от длъжност на главния прокурор Иван Гешев", се казваше в позицията.

Днес обаче излезе нова позиция, в която се казва следното:

Ние, прокурори от Апелативна прокуратура – София, изразяваме своето несъгласие с публикуваното на 12.05.2023 г. "Становище на прокурори от района на Апелативна прокуратура – София", с което се подкрепя искането на 6 от членовете на ВСС за предсрочно освобождаване от длъжност на главния прокурор Иван Гешев.

Това "становище" е изготвено без да е провеждано събрание, на което да изразим мнението си.

Изразяваме силното си възмущение от разпространената в различни медии реторика на нихилизъм и омраза по отношение на българската прокуратура.

Прокурорската професия е достойна за уважение, защото въпреки сериозните и повсеместни атаки напоследък, българските прокурори ще продължават да отстояват държавността и да защитават интересите на гражданите.

Ние сме единни и ще продължим да работим в името на справедливостта и върховенството на правото."

Обадиха се и от Апелативната прокуратура-Варна с подобна позиция, макар че там името или титлата на Гешев не се споменава:

"Прокурорите от Апелативна прокуратура–Варна категорично заявяват своето единство и готовност да се противопоставят на опитите за дестабилизиране на прокуратурата.

В работата си Прокуратурата винаги е спазвала, спазва и ще спазва стриктно Конституцията на Република България и законите на страната, водила се е и ще се води винаги от принципите на правовата държава и европейските ценности и, както досега, така и в бъдеще, ще остане гарант за законността и демократичните устои на държавата.

Заедно и решително заставаме срещу всеки опит за намеса в работата на независимата съдебна система. Няма да се поддаваме на политически натиск и безкомпромисно ще се противопоставяме на всеки опит за политическо влияние, както и на опитите за дестабилизиране на прокуратурата", се казва в нея.

Малко по-късно дойде съобщение и от Софийската районна прокуратура, в което се разграничават от "анонимното становище, изразено и разпространено в медиите от името на прокурори от района на Апелативната прокуратура-София на 12.052023 г."

"Магистратите и служителите при Софийска районна прокуратура заявяват в свое становище, че ще продължат безпристрастно, обективно, справедливо и съвестно да изпълняват своите служебни задължения в защита на правата и интересите на гражданите. Прокурорите от Софийска районна прокуратура се уповават на принципа, че независимостта на съдебната власт е най-сигурната и стабилна основа, на която се гради правовата държава", се казва в него.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!