Прокурорската колегия на ВСС образува дисциплинарка срещу районния обвинител на София Невена Зартова

OFFNews 25 октомври 2023 в 15:50 2465 1

Зартова

Снимка БГНЕС

Невена Зартова

Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет образува дисциплинарно производство срещу районния прокурор на София Невена Зартова. Дисциплинарката бе поискана от и. ф. главен прокурор Борислав Сарафов на базата на доклад, след случай на двойно убийство в с. Лозен, чийто извършител е бил освободен.

В началото на август Сарафов поиска оставката на Невена Зартова заради двойното убийство в Лозен, за което беше задържан Чавдар Бояджиев. Заподозреният за двойното убийство на 18-годишно момиче и млад мъж в софийското село е разследван за смъртта на друга млада жена преди 2 г., но тогава не е бил осъден.

Чавдар Бояджиев е направил пълни самопризнания за двойното убийство в Лозен, у него са намерени вещи и на двете жертви - мъж на 27 г. и 18-годишна ученичка.

Заради това Сарафов нареди тотална проверка на работата на прокурор Зартова от началото на 2022 г. до 31 юли т.г., която трябва да установи каква е организацията и ръководството на дейността на районната прокуратура.

Прокурорите от ВКП са установили данни за неритмичност или неупражнен ефективен надзор над наблюдаващите прокурори, а по част от досъдебните производства – данни за дисциплинарни нарушения или нарушения на организацията на работата. Само в два от случаите Зартова е потърсила дисциплинарна отговорност от подчинените си заради пропуски в работата.

В предложението до Прокурорската колегия се посочва, че липсата на адекватна реакция на Невена Зартова в тези случаи засилва недоволството на гражданите и се отразява зле върху престижа на съдебната власт.

Въпреки скандала, Невена Зартова отказа да подаде оставката си.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки