Прокурорите са чиновници, които говорят неразбираемо

OFFNews 29 септември 2015 в 18:00 3016 3

Днес бе представен докладът на НПО Програма за развитие на съдебната система за работата на държавното обвинение.

Един от изводите гласи, че прокурорите в България са станали чиновници, до които обществото нямат достъп и правилно разбиране за правомощията и работата им. 

"Това, както и срещащите се случаи на прибързано образуване на дела и самоцелното повдигане на обвинения продължават да се схващат като заплаха или като разправа с определени лица. Липсва увереност у хората, че разследването се образува за установяване на определени факти и обстоятелства и за разкриване на истината. Накрая се получава, че дори истината да стане явна в хода на делото, то хората не вярват или не успяват да я разберат поради сложния правен език и сложните казуси", пише в доклада.

В него се посочва, че държавната администрация действа слабо в областта на разкриването и превенцията на корупцията, а контролните органи не са особено дейни.

"Хората или нямат доверие в полицията и органите на досъдебното производство, или вярват, че не са необходими особено усилия за разкриване на престъпленията. Те  нямат адекватна представа за това за какво и как да сезират прокуратурата и какво се очаква от тях, след като се образува преписка", пишат от НПО-то.

Една от препоръките за решаването на този проблем е повишаването на диалога между прокурора и гражданите. Хората смятат, че обвинителите зависят повече от желанието си да обвинят и осъдят някого, вместо да намерят обективната истина.

Освен с гражданите прокуратурата няма контакт и с администрацията, тъй като е натоварена, а делата стават все по-сложни.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!