Прокурори започнаха разследване срещу бившия шеф на Volkswagen

OFFNews 28 септември 2015 в 15:53 2025 2

Снимка EPA

Германски прокурори започнаха разследване срещу бившия изпълнителен директор на Volkswagen Мартин Винтеркорн.

Ще бъдат проучени твърденията за измама при продажбите на автомобили, като са били манипулирани данните за вредните емисии.

Винтеркорн напусна миналата седмица след близо 9-годишно управление във Volkswagen, кавзайки, че не е знаел за манипулирането на резултатите от тестовете за вредните емисии.

То бе открито от регулаторния орган на САЩ, който откри софтуер, който занижава истинските нива на вредните емисии при приблизително 11 млн. дизелови автомобила Volkswagen и Audi по време на провеждането на тестове.

Винтеркорн, чиято годишна заплата за миналата година е 16 млн. евро, бе заменен от Матиас Мюлер (Porshe).

Volkswagen се извиниха за манипулирането на тестовете  за вредните емисии.

В понеделник притежаваната от VW Audi обявиха, че на 2.1 милиона техни коли в Западна Европа също е инсталиран този софтуер. Такъв има в моделите A1, A3, A4, A5, A6, TT, Q3 и Q5.

Акциите на Volkswagen се сринаха с около 35% от изтичането на информацията за извършената измама при тестовете в САЩ. Компанията е изправена пред разследване. Възможно е да бъде глобена с 18 млрд. долара.

Италия, Франция и Южна Корея започнаха свои разследвания. Швейцария временно забрани продажбата на дизеловите модели на Volkswagen.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови