Прокурори защитиха гилдията и Цацаров от Ченалова

OFFNews 18 октомври 2016 в 08:25 3504 1

Прокурори защитиха Цацаров от Ченалова

Асоциацията на прокурорите в България (АПБ) отговори на твърденията на бившата съдийка Румяна Ченалова, която в събота отправи упреци към работата на държавното обвинение. В отворено писмо до Сотир Цацаров тя задава поредица от въпроси и обяснява, че "страх е сковал обикновените прокурори, медиите, обществото".

От асоциацията заявяват категорично несъгласие с "поредните безпринципни и недостойни атаки към прокуратурата". В писмото на прокурорите се посочва, че твърденията, че прокурорите действат под команда, са внушения "манипулативни и популистки".

"Чрез тяхното разпространение в обществото умишлено се насажда усещане, че прокурорите са безволеви и инертни личности. Изразяваме нашето категорично несъгласие срещу този манипулативен подход, избран от автора на откритото писмо. Тези внушения не кореспондират с хилядите случаи, когато прокуратурата се е намесвала решително и е защитавала обществения интерес и закона", се посочва в писмото.

Пълен текст на писмото:

По повод разпространените в медиите части от т.н. "открито писмо" на Румяна Ченалова, УС на АПБ изразява своето категорично несъгласие с поредните безпринципни и недостойни атаки към прокуратурата. 

Отхвърляме внушенията, че прокурорите действат под команда и в защита на нечии лични или престъпни интереси и определяме тези твърдения като манипулативни и популистки. Чрез тяхното разпространение в обществото умишлено се насажда усещане, че прокурорите са безволеви и инертни личности. Изразяваме нашето категорично несъгласие срещу този манипулативен подход, избран от автора на откритото писмо. Тези внушения не кореспондират с хилядите случаи, когато прокуратурата се е намесвала решително и е защитавала обществения интерес и закона. 

Твърдим, че прокурорите изпълняват стриктно и безпристрастно своите професионални задължения, които Конституцията и законите им вменяват. През 2015 г сме внесли в съда 33 411 наказателни дела, като 97 % от тях са приключили успешно с влязла в сила осъдителна присъда.

Отправяме апел към медиите да дадат своята подкрепа на прокуратурата и съдебната система, защото само с укрепване на общественото доверие към институциите можем да постигнем успехи в борбата с престъпността – било тя битова, организирана или корупционна.

Не приемаме хора със спорна професионална репутация да поемат знамето на борци с неправдите и да атакуват безскрупулно и манипулативно нелекия труд на стотици прокурори!

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!