Прокурор и следовател "цъкали" на ротативки в работно време

OFFNews 08 декември 2016 в 15:16 5038 0

Прокурор и следовател

Главният прокурор Сотир Цацаров поиска дисциплинарни производства срещу прокурор в Районна прокуратура гр. Ямбол и следовател в Следствения отдел при Окръжна прокуратура – Ямбол. Двамата са уличени в това, че играят хазартни игри по време на работа.

Подозренията срещу двамата дошли след проверка на прокурори от Върховната касационна прокуратура (ВКП), образувана по сигнал на директора на полицията в Ямбол. Служители на МВР се натъкнали на видеозаписи от игрална зала "Тангра" в града, докато разследвали кражба. Докато ги преглеждали полицаите видели прокурора и следователя, които в работно време играят на машини за хазартни игри.

В хода на извършената от прокурори е установено, че в период от около една година двамата магистрати многократно са посещавали и играли на инсталираните съоръжения за хазартни игри, основно във време, когато е следвало да изпълняват служебните си задължения, съобщават от прокуратурата.

Системното неспазване на задълженията, свързани с установеното работно време представлява дисциплинарно нарушение.
Наред с това, посещението на игрална зала за хазарт в работно време, е преценено като нарушение на стандартите, регламентирани в Кодекса за етично поведение на българските магистрати, което сериозно е накърнило престижа на съдебната власт, се посочва още в съобщението.

Цацаров поиска и проверка на прокурор от Окръжна прокуратура – Пловдив, който е нарушил "принципите на независимост и почтеност". Той одобрил споразумение с подсъдим за 3 години затвор, но отказал да наложи глоба от 10 хил. до 50 хил. лв. Това обаче било оспорено от негов колега.

При друг случай прокурор от Пловдив отправил предупреждение до негов колега, че петима задържани за данъчно престъпление имат силен гръб и че зад тях "стоят много големи хора и те хора знаят как да се отблагодаряват“. За случая бил уведомен окръжният прокурор на Окръжна прокуратура – Пловдив и наблюдаващият прокурор. Наблюдаващият прокурор приел това индиректно послание на своя колега като обидно и засягащо авторитета й на магистрат.

Същият прокурор се провинил и при друг случай, при който настоявал за смяна на разследващия прокурор по дело за подправяне на автомобилни номера. Той поискал смяна на наблюдаващия прокурор като обяснил, че “синът на един мой приятел нещо е закъсал при вас“. Получил категоричния отказ на районния прокурор, който двукратно обяснил въпреки настояването, че това няма как да стане.

Наблюдаващият прокурор не бил сменен, а внесъл искане за задържане на трите лица, което било уважено от РС Карлово. В последствие на лицата са повдигнати обвинения и за заличаване на идентификационни данни на автомобили.
Нарушенията на принципите на Кодекса за етично поведение на българските магистрати от прокурора от ОП Пловдив са довели до накърняване престижа на Съдебната власт. Поведението му противоречи не само на обществените нагласи и очаквания при осъществяване на една от основните ценности на демократичното общество – правосъдието, но и на моралните принципи и норми.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !

 
X

Да помогнем на украинските деца!