Прокуратурата влезе в затвора във Варна, откри вакантни места

ОFFNews 29 юни 2015 в 10:45 6928 3

Проверки в затворите и затворническите общежития в 4 области извършва прокуратурата. Това са Варна, Бургас, Плевен и Кюстендил. 

За времето 15.06 – 17.06.2015 г. от Окръжна прокуратура-Варна е извършена проверка на Затвора – Варна, Затворническо общежитие – Варна и Затворническо общежитие – Разделна. Установена е много добра организация на работа на ръководството на затвора във Варна, както по отношение на дисциплинарната практика /поощрения и наказания/, така и по отношение на постовата служба и изпълнението на задълженията от страна на надзорно – охранителния състав, съобщиха от държавното обвинение. 

И в Затвора – Варна, и в двете затворнически общежития обаче е налице неадекватност на числения състав на дежурните смени от надзиратели спрямо броя на осъдените лица.

Във варненския затвор изтърпяват наказание лишаване от свобода 389 лица. Числеността на една смяна /едно отделение/ е от 20 служителя, 1 командир на отделение и 1 дежурен главен надзирател. Във всяка смяна има по 5 вакантни места и като се имат предвид и служителите, ползващи отпуск, практически нарядът е от 12 надзиратели, 1 командир на отделение и 1 главен надзирател – общо 14 при 389 лишени от свобода.

В Затворническо общежитие – Варна има 1 пост /1 надзирател/, при общо 35 лишени от свобода. В задълженията му се включват и осъществяването на пропускателния режим, проверката /обиска/ при влизане и излизане, контрол на храненето, контрол на вътрешния ред, извършването на вечерна проверка и др.

В Затворническо общежитие – Разделна пребивават 156 осъдени. В деня на проверката охраната е осъществявана от 5 надзиратели и 1 командир на отделение, при 1 надзирател в отпуск и 1 свободен щат. Установено е, че се поддържат 5 поста и при 24-часов режим на работа практически надзирателите не ползват почивка /1 денонощие на пост/.

След обобщаване на резултатите от всички проверки, ще бъде изготвен доклад с предложения и препоръки, адресирани до министъра на правосъдието и до директора на ГД „Изпълнение на наказанията”, със съответни срокове за изпълнение, съобщават още от прокуратурата. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!