Прокуратурата отказа производство по сигнал на Радан Кънев

OFFNews Последна промяна на 26 юни 2015 в 10:00 3192 3

Софийска градска прокуратурата отказа да образува досъдебно производство по сигнал на лидера на ДСБ Радан Кънев. 

В сигнала, изпратен до главния прокурор, Кънев твърди, че е получил информация, че във Варна, приближени до управляващите партии, събирали пари от името на народни представители за търговия с влияние, като заявявали, че по този начин ще организират незаконно манипулиране на резултати от конкурс за частни нотариуси, съобщиха от прокуратурата. Народният представител получил информация, че името му било намесено в подобна схема, като лицата твърдели, че събират пари незаконно от негово име, които ще му бъдат предадени с цел да получат подкрепа в конкурс за нотариуси, организиран от министерство на правосъдието. 

Софийска градска прокуратура е извършила проверка, в хода на която са снети обяснения от Радан Кънев. Единственото допълнено от г-н Кънев обстоятелство е, че е получил отразената в сигнала му информация от различни лица, които не познава и не може да посочи конкретно. Пояснил е също, че сигналът е целял предприемане на превантивни мерки от контролните органи за избягване на подобни схеми за измама.

От изложеното в сигнала и допълнителните обяснения не може да се направи извод за осъществено от обективна и от субективна страна престъпление „търговия с влияние“, тъй като не са предоставени каквито и да било данни да са предоставяни дар или облага на трето лице, което да осъществи целеното влияние при вземане на решение. По тези съображения, предвид липсата на данни за извършено престъпление от общ характер, включително и търговия с влияние, на 08.04.2015 г. СГП е отказала да образува досъдебно производство.

По преписката е извършен инстанционен контрол от Апелативна прокуратура-гр. София и с постановление от 19.06.2015 г. отказът на СГП да разпореди разследване по сигнала е потвърден.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

26.06 2015 в 12:18

Чакай бе Кънка че то нали същите са назначени от тези срещу които подаваш сигнал на които разчиташ за реформи. БКП, ГЕРБ и ДПС срещу все по-глупавото и разединено общество.

26.06 2015 в 10:43

Ежедневие, нал работата на прокуратурата е и да разследва или да изиска такова от съответните държавни органи?
Иначе, може да разследва "анонимния" сигнал на Мая Манолова и Дудука за "Костинбродската афера", или убийството на Д.П. от Ц. Василев,нали ?!

26.06 2015 в 10:32

Гласувал съм за този човек и пак ще гласувам, но наистина е смешно юрист да отправя обвинения без каквито и да било доказателства. Искаме от него да действа, а не само да мята безпочвени обвинения насам-натам. За такива неща знаем всички, но за обвинения се искат доказателства. На празни думи всички сме се наслушали.