Прокуратурата вика службите на МВР заради заплахите към Рашков, Чобанов, Бонев и Ицо Хазарта

От обвинението се оплакват, че не са получили информация дали ГДБОП, ГДНП, ДАР и военното разузнаване имат данни за отправени закани

OFFNews 12 януари 2022 в 16:09 2840 0

Прокуратурата не е получила отговор от ГДБОП, ГДНП, ДАР и Служба "Военно разузнаване" дали разполагат с данни за отправени заплахи към вътрешния министър Бойко Рашков, депутата Христо Петров-Ицо Хазарта, журналиста Атанас Чобанов и общинския съветник Борис Бонев. Единствено ДАНС е изпратила отговор, че не разполага с информация, засягаща Чобанов.

Това обявиха от Софийската районна прокуратура с напомняне, че веднага след като въпросните публични личности са твърдели пред медиите, че са заплашвани, СРП се е самосезирала. А въпросните лица са били поканени да дадат повече информация по случаите.

"Недопустимо е прокуратурата да не бъде уведомена, ако такива данни са налице в съответните правоохранителни служби с оглед събирането на доказателства за привличане на обвиняеми лица. Това, което следва да се отбележи, е, че по първите два случая, а именно тези за господин Петров и господин Рашков, към момента в прокуратурата не е постъпила никаква информация за действията, които службите на МВР и другите компетентни институции са предприели за установяване на евентуалните извършители на престъпленията", се казва в съобщението на обвинението.

И напомнят, че "Прокуратурата на Република България е единственият орган, който е компетентен да преценява налице ли е извършено престъпление и да привлича извършителите към наказателна отговорност". "За да упражни тези си правомощия и да образува досъдебно производство, е необходимо да са налице законен повод и достатъчно данни съгласно чл.207, ал.1 от НПК. В конкретните случаи е налице законен повод с оглед информацията в средствата за масово осведомяване по смисъла на чл.208, т.2 от НПК, но липсват достатъчно данни, за да се направи основателно предположение за извършено престъпление от общ характер. Затова ПРБ чрез действията си полага усилия за събиране на конкретни данни, но в случай, че компетентните органи разполагат с такива са задължени да ги предоставят на прокуратурата, за да упражни законовите си правомощия", допълват от СРП.

Уточнява се и, че освен задълженията си по НПК, по силата на ЗМВР, ЗДАНС и ЗСВ органите от тези структури са длъжни да взаимодействат, което е най-важното и основно условие за защита на правата на българските граждани и осигуряване на върховенството на закона.

"С цел по-добро взаимодействие и изясняване на случаите в 16,00 часа днес в Софийска районна прокуратура (СРП) са поканени представители на ръководствата на ГДБОП, ГДНП, СДВР, ДАР, ДАНС и Служба „Военно разузнаване“. На срещата ще присъстват и наблюдаващите прокурори.

Спазването на установения в Конституцията и процесуалните закони ред е задължение на всички представители на правоохранителните институции. Освен това, единствено чрез добро взаимодействие между отделните служби и СРП би могло да се постигне ефективно и качествено разследване на отделните случаи, в т.ч. при събиране на достатъчно данни за престъпление и привличане на съответните обвиняеми лица.

СРП намира за абсолютно недопустими и накърняващи достойнството на конкретния магистрат и престижа на съдебната власт като цяло коментари, направени от едно от заплашените лица по отношение на наблюдаващия прокурор. Прокурор Боев е избран по надлежния ред чрез случайно разпределение на делата като наблюдаващ по конкретната проверка.

Нередно и недопустимо е да се правят заключения и оценки за неговата работа.
Единствено със съвместни действия между правоохранителните институции и представителите на съдебната власт, в частност на прокуратурата, общественият интерес ще бъде защитен и ще бъде гарантирана сигурността на гражданите", посочват още от държавното обвинение.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови