Прокуратурата търси шпионския софтуер Pegasus в държавни структури

OFFNews 11 февруари 2022 в 09:54 2712 0

Софийска градска прокуратура (СГП) извършва проверка за евентуално неправомерно използване на софтуер Pegasus в държавни структури с цел нерегламентирано подслушване на български граждани. 

В хода на проверката прокурор в СГП незабавно е изискал информация от Националното бюро за контрол на специалните разузнавателни средства (НБКСРС) прилаган ли е в държавни структури продуктът на израелската технологична компания NGO Group „Pegasus“, както и извършвана ли е проверка на процедурите за използване и прилагане на специални разузнавателни средства по отношение на конкретни граждани, включваща същия продукт.

Сходна информация е изискана от ДАНС, ДАТО и други.

В хода на проверката ще бъде изяснено продаван ли е и предоставян ли е у нас софтуер Pegasus и евентуално къде е реализиран той. 

За резултатите обществеността ще бъде своевременно информирана, уверяват от прокуратурата. 

За софтуера Pegasus стана известно след разследване на консорциум от журналисти, което установи, че посредством израелската разработка са
подслушвани редица дипломати, държавници и политици от цял свят. В хода на разследването беше установен списък с над 50 000 телефонни номера, които са били шпионирани през последните пет години. Сред тях се оказаха и френският президент Еманюел Макрон, както и президентът на Европейския съвет Шарл Мишел, припомня бТВ. По-късно Израел създаде комисия, която да разследва дали полицията незаконно е
подслушвала общественици и журналисти. 

В скандала се появи и българска среда – оказа се, че израелската компания има офис у нас, но нямаше данни софтуерът да е използван в страната ни. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови