Прокуратурата спря работата на два опасни крана в София

OFFNews 12 май 2016 в 11:07 1929 0

Прокуратурата спря работата на два опасни крана в София

Софийска градска прокуратура (СГП) разпореди спирането на работа на два кулокрана в София. Единият се намира на строителен обект в кв. „Мотописта”, ул. „Метличина поляна”, а другият е в кв. 12 „Кръстова вада” в София. И на двата обекта се строят жилищни сгради, съобщиха от пресцентъра на прокуратурата.

Спирането е направено след извършена проверка за законност на всички строителни площадки, ползващи кранове и товароподемна техника от такъв вид, в столицата. Тя започна в края на април 2016 г., след като СГП се самосезира заради инцидента с падналия кран на строителна площадка на столичния булевард „Никола Вапцаров”. При падането си, кулокранът рани трима души и причини значителни материални щети на бензиностанция и спрелите в района ѝ автомобили.

По реда на надзора за законност прокурор е възложил на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН) да бъдат проверени всички строителни обекти в София, на които работят такива кулокранове и друга товароподемна техника. Разпоредено е да се установи тяхната техническа годност, дали правилно се експлоатират и безопасността при работа със съоръженията по отношение на трети лица.

До момента служители на ДАМТН, Икономическа полиция и Главна инспекция по труда, са проверили 6 строителни обекта, на които са работели 7 крана, които според нормативната уредба се класифицират като съоръжения с повишена опасност и подлежат на проверка от лицензирани фирми. Самите фирми са под контрола на ДАМТН.

Освен, че от работа се спрени двата кулокрана, ще бъдат съставени и 4 акта за установени административни нарушения.
Проверката на изправността на посочените съоръжения при строителни работи в столицата продължава. СГП е указала приключване на проверката в най-кратки срокове.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови