Кран падна върху бензиностанция в София, трима пострадаха (снимки)

OFFNews 14 април 2016 в 19:15 13223 7

Снимка БГНЕС

Строителен кран падна върху покрива на бензиностанция на булевард "Никола Вапцаров" в София.

Трима души са пострадали при инцидента, те са приети в спешното отделение на болница "Токуда".

Няма опасност за живота им: едната жена е с мозъчно сътресение и с фрактура на шийния отдел на гръбначния стълб; другата жена е преминала консултация и преглед - тя е без травми, но със силен стрес от преживяното; пострадал е и кранистът - той е с травми на меките тъкани на лицето.

Сигналът за инцидента е подаден в полицията малко след 18.30 часа.

На място са изпратени екипи на пожарната, полицията и Спешна помощ.

Няма теч на гориво, уточняват от пресцентъра на МВР.

Неправилна експлоатация е най-вероятната причина за падането на строителния кран - това показват първите огледи на мястото на инцидента, извършени от Държавната агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН).

„Предварителният оглед показа, че кранът е в добро техническо състояние, монтиран е правилно. Операторът на съоръжението има нужната квалификация. Най-вероятно причина за падането на крана е неговата неправилна експлоатация, която не е била съобразена с метеорологичните условия и по-точно: силния вятър над София“, коментира председателят на ДАМТН Стефан Цанков.

Проверката на ведомството ще продължи в петък, след като бензиностанцията, върху която е паднал кранът, бъде обезопасена.

Столичната градска прокуратура е изискала всички документи, свързани с управлението на съоръжението.

Дружеството, което е собственик на крана, е лицензирано по закон, извършвало е необходимите технически прегледи, предстои подробна документална проверка, уточняват от пресцентъра на ДАМТН.

Самият кран е с дистанционно управление (операторът му не е в него, а го управлява отстрани).

Снимки: БГНЕС

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови