Прокуратурата ще проверява и контрасписък на Бареков

Даниела Добрева 16 февруари 2022 в 13:59 2444 0

Върховната касационна прокуратура ще провери и предоставен от Николай Бареков на 15 февруари списък с лица, за които той прилага сигнали, публикации и журналистически разследвания.

От информацията на държавното обвинение не става ясно нито за колко души става въпрос, нито какви са им провиненията. Единственото сигурно е, че няма да бъде проверяван президентът Румен Радев, въпреки че в медийни публикации имало сигнали и за държавния глава. За Радев няма да се искат данни от МВР и други компетентни органи.

За да се установи "обективната истина, прокуратурата ще изиска от Министерството на вътрешните работи и други органи на изпълнителната власт цялата налична информация спрямо лицата, обект на публикациите, и евентуално предприетите от органите действия спрямо тях с цел упражняване правомощията на ПРБ по повдигане на наказателна отговорност при събиране на достатъчно данни за извършено престъпление от лицата, сочени в предоставените материали", гласи съобщението на обвинението.

Самият Бареков ще бъде призован за снемане на обяснения.

За последващите действия в хода на проверката по реда на чл. 145 от ЗСВ, както и за резултатите от нея, българската общественост ще бъде своевременно информирана, обещават от държавното обвинение.

Преди седмица премиерът Кирил Петков донесе при разпита си във ВКП списък с 19 имена, 10 от които публично известни в последните 10 г. По име той назова Мата Хари, Младен Михалев-Маджо, Таки, Петьо Еврото, Делян Пеевски, Владислав Горанов, аферите "Барселонатейт" и "Осемте джуджета", язовирите. Привикването си във ВКП Петков нарече "излишен пиар", а прокуратурата започна проверка.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!