Прокуратурата се похвали колко добре работи с МВР вече. Започнали да говорят на един език

OFFNews 16 януари 2023 в 14:28 1490 1

Сийка Милева

Снимка БГНЕС/Благой Кирилов

Говорителят на главния прокурор Сийка Милева

Дългото затъмнение между прокуратурата и вътрешното министерство, което беше въз основа на политическите атаки върху съдебната власт, даде своите горчиви плодове. Загинаха 4 български полицаи в момент, когато изпълняват служебните си задължения. Сега виждаме как правоохранителните органи започнаха да говорят един език и се надяваме да постигнем добри резултати.

Това заяви говорителят на главния прокурор Сийка Милева, която даде брифинг за започналата тази сутрин акция "Хавала" срещу нелегалната миграция и каналджийството. Вместо обаче да бъдат оповестени повече данни - за задържани, претърсени адреси и информация за операцията, Милева се похвали с добрата съвместна работа между държавното обвинение и Министерството на вътрешните работи. 

Проверяват се хора, които са организирали транспортирането - набирали са шофьори, които да извозят мигрантите от точка А до точка Б. Обект на проверка са и лицата, осигурявали помещения за престой мигрантите, докато са в България, обясни Сийка Милева. 

От думите й стана ясно, че акцията е по разпореждане на главния прокурор Иван Гешев, като в нея участват служители на ГДБОП, Главна дирекция "Национална полиция", "Гранична полиция", ДАНС, "Жандармерията" и СДВР.

"Проверяват се адреси и автомобили на хора, свързани с каналджийството. Разследват се организаторите от българска страна на големи канали за трафик на хора - от Турция през България, Сърбия, Румъния за страни от Централна и Западна Европа", каза още Милева. 

Тя даде и статистика за нелегалната миграция през 2022 г., като обясни, че има петкратно увеличение на опитите да се премине българо-турската граница. 

"Това са нива, които не сме виждали и чували от 2013 г. Има увеличение на установените мигранти във вътрешността на страната - повечето са от Афганистан и Сирия, а напоследък и от Мароко. Само за 2022 г. са образувани 1006 досъдебни производства. Внесените обвинителни актове са 523, повдигнати са обвинения на 940 лица. Осъдени за каналджийство са 590 души, а 4 души са с оправдателни присъди", посочи Сийка Милева. 

Тя припомни, че преди няколко дни главният прокурор Иван Гешев посети Турция, където се срещна с турския главен прокурор и министъра на вътрешните работи. Гешев е заявил готовността на прокуратурата да противодейства на незаконната миграция.

"Надяваме се с тези действия да докажем отново, че можем да опазим външните граници на ЕС и се надяваме в най-скоро време да станем член на Шенгеското пространство", заяви още говорителят на Гешев. 

Не стана ясно колко са задържаните в акцията. Очаква се в края на деня или утре да бъде обобщена информацията за арестите, проверените адреси, както и на кои лица ще бъдат повдигнати обвинения след събирането на достатъчно доказателства.  

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!