Прокуратурата се отказа да обжалва оправдателните присъди по делото ЕВН

OFFNews 11 май 2021 в 11:05 1511 0

Прокуратурата не обжалва оправдателната присъда за всички обвиняеми по делото "ЕВН" и то приключва окончателно. Двуседмичният законов срок за протест на решението на Апелативния специализиран наказателен изтече на 5 май.

Втората оправдателна присъда за бившите министри Симеон Дянков и Трайчо Трайков, бизнесмена и издател на "Капитал" Иво Прокопиев и още трима бе прочетена през април.

Според Апелативния наказателен съд първоинстанционните магистрати са мотивирали ясно и по убедителен начин изводите, въз основа на които миналия юни бяха оправдани шестимата по всички обвинения.

Дянков и Прокопиев бяха обвинени за длъжностно престъпление. Според обвинението Прокопиев е притиснал тогавашния вицепремиер и финансов министър Симеон Дянков трите ЕРП-та с държавно участие да бъдат приватизирани още същата година, а получените пари да отидат за справяне с последиците от икономическата криза.

Симеон Дянков пък упражнил натиск върху тогавашния шеф на Агенцията за приватизация Емил Караниколов да възложи изготвяне на занижена оценка на остатъчния държавен дял от 33% в „ЕВН България Електроразпределение“ АД.

Ето прессъобщението на "Алфа финанс холдинг" от днес:

"Делото „EVN“ е едно от знаковите дела с висок обществен интерес, по което обвиняеми бяха известни обществени фигури. Обвиняеми бяха още трима представители на мениджмънта на инвестиционния посредник „Булброкърс“ – Радослав Рачев, Петър Василев и Любомир Евстатиев.

Обвиненията бяха различни в същността си, но механично ги свързваше продажбата на миноритарния дял на държавата в енергийната компания „EVN“ на Българска фондова борса през 2011 г. Досъдебното производство започна през 2013 г., а съдебната фаза през 2017. Бяха проведени 28 заседания от по средно 5-6 часа. Съдебните решения на Специализирания съд и на първа, и на втора инстанция категорично заключиха, че няма увреден държавен интерес и че напълно законни действия на обвиняемите са представени от прокуратурата като незаконни."

Трайчо Трайков реагира във фейсбук:

"След повече от 4 години тормоз дори прокуратурата се отказа да твърди, че черното е бяло и прие решенията на двете инстанции на специализирания съд - че всички инкриминирани действия са били напълно законни (всъщност неизбежни, тъй като се е изпълнявало решение на Министерски съвет) и не само няма щета за бюджета, а точно обратното, държавата е продала акциите си на по-висока цена от справедливата им стойност. Сделката освен това е и с най-добри финансови показатели за държавата в сравнение с другите две идентични, извършени по-късно и чиято законност никой не е поставял под въпрос."

"Този тормоз най-после приключи. Загубата на време и нерви обаче остава, както и средствата, изхарчени от държавните институции. Дано има поуки за изграждането на правова държава", коментира приключването на делото Симеон Дянков.



Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!