Прокуратурата разследва Тенчо Тенев за незаконни боеприпаси и дарения

OFFNews 12 май 2021 в 16:23 4853 0

Бившият шеф на КАТ-София Тенчо Тенев е разследван за престъпление по служба и незаконно държане на боеприпаси, съобщиха от прокуратурата, малко след като стана ясно, че Тенев е арестуван при акция на дирекция "Вътрешна сигурност" към МВР.

Окръжната прокуратура – Пловдив е привлякла като обвиняем началника на сектор в РУ на МВР–Асеновград за това, че от февруари 2021 г. до 28 април 2021 г. като длъжностно лице е превишил властта и правата си и е нарушил вътрешните правила за реда и условията за сключване на договори за дарения, получаването и управлението им, утвърдени със заповед на министъра на вътрешните работи, и е избрал изпълнители за сключване на договори за дарение в полза на РУ - Асеновград, без да има право на това. Даренията са около 10 500 лв.

Освен това Тенев е държал незаконно 554 патрона от различен калибър в хасковското село Крум.

Обвиняемият е избрал две фирми, които да оборудват сградата на РУ–Асеновград с видеокамери за наблюдение, да доставят автомобилни части и консумативи, както и да извършват ремонти дейности и др. на ползвани автомобили от районното управление в града. Фактурите за тези дейности били издавани на община Асеновград, като Тенчо Тенев подписвал част от тях от името на същата институция.

Той е избирал доставчиците на стоки и услуги сред свои близки и познати, не е съгласувал сделките, а цените са били надвишени от доставчиците по негови указания.

Действията по разследването се извършват от екип от шестима следователи.

Тенев е бил задържан на 11 май 2021 г. в сградата на РУ–Асеновград. Разпитани са свидетели, претърсени са девет адреса, иззета е търговска и счетоводна документация, както и боеприпаси, назначени са експертизи и др.

Обвиняемият е задържан за срок до 72 часа.

Наказанието за тези престъпления е затвор от 1 до 8 г., а за незаконното държане на боеприпаси НК предвижда наказание лишаване от свобода от 2 до 8 г.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови