Прокуратурата разследва Джи Пи груп за пране на пари

OFFNews Последна промяна на 15 октомври 2018 в 21:48 2794 1

Освен за злоупотреби с евросредства, прокуратурата разследва физическо лице, свързано със строителната компания „Джи Пи груп”, и за пране на пари.

Това съобщи главният прокурор Сотир Цацаров пред Нова тв. До разследването се стигна след сигналите на вицепремиера Томислав Дончев и на сайта "Биволъ" за злоупотреба при разходване не евросредства.

„Едновременно с това на ДАНС са възложени други действия, които са свързани с установяването на всички механизми на финансирането на съответните европейски проекти, както и това, че всъщност парите са усвоявани от свързани лица и свързани фирми”, каза Цацаров.

Миналата седмица стана ясно, че прокуратурата е запорирала пари и е блокирала парични преводи на стойност около 14 млн. евро на фирми и търговци около строителната компания. Това стана часове, след като стана ясно, че Европейската комисия е поискала данни от България за злоупотреба със структурни фондове по повод съмненията за нарушения около обществени поръчки в строителството у нас.

В своя позиция от "Джи Пи груп" подчертават именно, че фирмата няма никакви запорирани средства. "Запор има на свързани с нас компании", казват те. От компанията уверяват, че оказват пълно съдействие на разследващите.

Фирмата обяви още в петък, че се оттегля доброволно от строежа на тунела „Железница” на магистрала „Струма”, а премиерът поиска тя да бъде извадена от проектите с държавни и европейски пари.

„Не очаквам забавяне в строителството на Железница в законовите срокове. Смятам процедурата да приключи и да има избран изпълнител, така че да стартираме така важния за нас проект”, коментира регионалният министър Петя Аврамова.

Днес пък „Джи Пи Груп” се оттегли и от голяма поръчка в София - за реконструкцията на релсите по маршрута на трамвай номер 5. 

През септември Софийската градска прокуратура възложи на Държавна агенция „Национална сигурност“ (ДАНС) да извърши проверка на данните от разследването на сайта "Биволъ" за измами и корупция при усвояване на европейски средства.

На 14.09.2018 г. сигнал за нередности и измами при усвояване на средства от европейски фондове по повод същата публикация е постъпил до главния прокурор от вицепремиера Томислав Дончев. Сигналът на Дончев е адресиран и до министъра на вътрешните работи, както и до председателя на КПКОНПИ, с копие до изпълнителния директор на Изпълнителна агенция „Одит на средствата от ЕС“. Сигналите от Томислав Дончев и от сайта „Биволь“ бяха обединени, обясниха от прокуратурата.

След публикуването на разследването за корупция бяха задържани журналистът Димитър Стоянов и румънският му колега Атила Биро. Това стана, след като "Биволъ" подаде сигнал до МВР, че от офисите на „Джи Пи груп“ започва изнасяне на документи, които са изгаряни в района на Радомир, а двамата журналисти са били на мястото, за да заснемат изгарянето.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови