Прокуратурата прати задочно на съд Пепи Еврото по едно от делата 'Осемте джуджета'

OFFNews 21 юни 2024 в 16:02 1403 0

Петьо Петров-Пепи Еврото

Снимка Архив

Бившият следовател Петьо Петров-Пепи Еврото.

Софийската градска прокуратура прати на съд, но задочно бившият следовател Петьо Петров-Пепи Еврото за едно от четирите дела по казуса "Осемте джуджета", става ясно от съобщение на държавното обвинение.

Петров е в неизвестност повече от година. Той ще бъде съден за документна измама в особено големи размери - особено тежък случай, за която Наказателният кодекс предвижда от 10 до 20 г. затвор.

Става въпрос за иззетите огромни суми пари, злато и монети от баща и син Златанови, споменати само с инициалите си. От съобщението на прокуратурата Еврото е използвал осем фактури, на които бил придаден вид, че са издадени от германска фирма, както и договор за предоставяне на пари за отговорно пазене. Въпросният контракт бил подправен, сякаш е подписан от Явор Златанов и че той е получил за отговорно пазене 650 000 евро от Димитър Ламбовски.

Прокуратурата твърди, че с тези фалшификати Петьо Петров е получил 147 монети на обща стойност над 106 000 лв. и едно златно еднокилограмово кюлче за близо 110 000 лв., собственост на Златанов, както и 550 000 евро на роднините му, като общата стойност на имуществото е оценена на над 1,3 млн. лв.

Историята с отнетите пари и монети е от 2019 г., когато бизнесменът Илия Златанов търсил съдействие от Еврото след конфликт със сина си и поискал помощ от бившия следовател да си върне отнетите от Явор активи. По-късно Златанов обясни, че вместо да му помогне, Пепи Еврото с помощта на служители от МВР, прокуратурата и охранителите от "Делта гард" "конфискувал" имуществото и бизнеса в "Изамет". Именно за това бил и спорът между бащата сина.

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    X

    Първият от новите локомотиви на БДЖ вече е в София