Прокуратурата поиска отстраняването на кмета на Годеч и заместничката му

Двамата са подведени под отговорност за злоупотреба с пари от еврофондове

OFFNews Последна промяна на 25 февруари 2021 в 14:17 1352 0

Специализирана прокуратура внесе в съда искания за отстраняване от длъжност на кмета на община Годеч Радослав Асенов и на зам.-кмета на общината Надя Сотирова.

Двамата са привлечени като обвиняеми за това, че Асенов ръководил, а заместничката му е участвала в организирана престъпна група за длъжностни и документни престъпления, незаконно придобиване на пари от европейски фондове, както и на средства, принадлежащи на българската държава или предоставени от ЕС за съфинансиране на проекти, администрирани от Държавен фонд „Земеделие".

Организираната престъпна група е действала на територията на Софийска област и София-град. За участие в нея са привлечени в качеството на обвиняеми още две лица.

На 11 февруари на територията на Годеч и София бяха извършени 18 претърсвания и изземвания, в т.ч. в служебни помещения в община Годеч и в Областната дирекция по безопасност на храните. Иззето бе голямо количество книжа, платежни документи на подставени лица, както и парични суми в лева, съобщават от спецпрокуратурата.

С постановление на наблюдаващ прокурор на кмета на община Годеч е взета мярка за неотклонение "гаранция в пари" в размер на 90 000 лв. Същата по вид мярка е взета и на Сотирова. На двамата обвиняеми са наложени и забрани да напускат страната.

Събирането на доказателства продължава. Прокуратурата иска отстраняване от длъжност на Радослав Асенов и Надя Сотирова, тъй като престъпленията, за които са обвинени, са извършени във връзка с работата им. Налице са доказателства, че ако продължат да заемат длъжностите си в администрацията на община Годеч, това би попречило на обективното, всестранно и пълно изясняване на обстоятелствата по делото.

Предстои Специализираният наказателен съд да насрочи заседание по искането на прокуратурата за отстраняване от длъжност на двамата обвиняеми.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови