Спецпрокуратурата разследва незаконно получаване на евросредства по мерки на ДФЗ (обновена)

OFFNews 12 февруари 2021 в 13:55 4149 0

Специализирана прокуратура е образувала досъдебно производство за незаконно получаване на евросредства, основно по мерки, администрирани от Държавен фонд "Земеделие", съобщиха от държавното обвинение.

Разследването е срещу организирана престъпна група. Вчера са извършени 18 претърсвания и изземвания в различни имоти на територията на София и общините Годеч и Костинброд.

Претърсени са помещения в община Годеч, а също така и в Областната дирекция по безопасност на храните – София област. Освен от прокуратурата, в ОБДХ влязоха и от антикорупционната комисия.

Иззети са множество книжа, документи и пари. Има задържани лица за 24 часа.

Работата по случая продължава.

Малко по-късно от ДФЗ коментираха, че разследване не се води срещу фонда, а срещу бенефициенти на фонда. Ръководството на ДФЗ още вчера е разпоредило също проверка по случая, допълниха оттам. 

По информация на БНТ разследването е за източване на евросубсидии, свързани с животновъдство. Не е ясно обаче за какви суми става въпрос. Според непотвърдена информация тази сутрин на разпит в специализираната прокуратурата се е явил кметът на Годеч Радослав Асенов. Смята се, че случаят е свързан със субсидии за животновъдно стопанство, с което има връзка Асенов. През целия ден телефоните в общината даваха свободно, а кметът не беше открит за коментар, пише националната телевизия. 

Стопанството е било проверявано от областната дирекция по безопасност на храните с директор д-р Леонид Лавчев, който според източници от разследването е бил жури в дефиле на коне в общината.

Към момента от Агенцията по безопасност на храните не са коментирали случая. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови