Прокуратурата поиска от Росен Желязков проверка на концесията на Росенец

OFFNews 13 юли 2020 в 09:57 2885 0

Започването на незабавна проверка на концесионирането на пристанищен терминал "Росенец" поиска Върховната административна прокуратура от министъра на транспорта Росен Желязков.

В съобщение до медиите от ВАП от днес се казва, че на основание е чл. 145 ал.1 от Закона за съдебната власт (ЗСВ) ВАП е образувала преписка.

Чл. 145. (1) При изпълнение на предвидените в закона функции прокурорът може:

1. да изисква документи, сведения, обяснения, експертни мнения и други материали, като определя срок за получаването им;

2. лично да извършва проверки;

3. да възлага на съответните органи при данни за престъпления или за незаконосъобразни актове и действия да извършват проверки и ревизии в определен от него срок, като му представят заключения, а при поискване - и всички материали;

4. да призовава граждани или упълномощени представители на юридически лица, като при неявяването им без уважителни причини може да разпореди принудително довеждане;

5. да изпраща материалите на компетентния орган, когато установи, че има основание за търсене на отговорност или за прилагане на принудителни административни мерки, които не може да осъществи лично;

6. да прилага предвидените от закона мерки при наличие на данни, че може да бъде извършено престъпление от общ характер или друго закононарушение.

В най-кратък срок транспортното министерство трябва да предостави на ВАП концесионния договор за пристанищния терминал, административната преписка по сключването на договора, инвестиционната програма, която следва да е неразделна част от договора съгласно правителственото решение от 2011 г. за определяне на концесионер. Прокуратурата иска да получи и информация за предварителни съгласувания и одобрения и информация за извършван от страна на министерството контрол по изпълнение на концесионния договор.

Парк "Росенец", където е т. нар. "летен сарай на Доган" и петролния терминал на "Лукойл" - бе строго охраняван тодини наред и "пиле не можеше да прехвръкне" дори до плажа - иначе държавна собственост - нито по море, нито по суша. Общинският път бе препречен от бариера, а на 7 юли съпредседателят на Демократична България, бивш вицепремиер и правосъден министър Христо Иванов се опита да стигне по вода и бе изблъскан от брега обратно в морето от охранители. Впоследствие се оказа, че те са служители на Националната служба на охрана, въпреки че във витиевато прессъобщение оттам се опитаха да отрекат. Иванов ги нарече "гавазите на Доган"

Случилото се - излъчвано на живо във Фейсбук - провокира "масово плажуване" на каменистия бряг, съпътствано от продължили за кратко арести, резултатът от което бе свалянето на бариерата. Опит на НСО да изолира мястото в деня на "плажуването" накара принципала на службата - президентът - да поиска оставката на началника ѝ, която бе и дадена.

Акцията на 7 юли запали и фитила на протестите, които с всеки изминал ден стават по-многолюдни. Днешният пети ден от началото им също вероятно ще събере много хора в "триъгълника на властта" - Ларгото, София.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови