Прокуратурата отвръща на Рашков: МВР бави и подава непълни сигнали за нарушения

Образувани са 171 преписки и 20 досъдебни производства за нарушени граждански права

OFFNews 05 юли 2021 в 13:53 2178 0

Прокуратурата излезе със специална позиция, малко след като служебният вътрешен министър Бойко Рашков отправи по БНР упреци към работата на обвинители в страната по дела, свързани с нарушаване на изборни права на гражданите.

Държавното обвинение декларира, че ще защити и ще застане зад всеки магистрат, който изпълнява служебните си задължения при спазването на закона, съобразно принципите на правовата държава.

"Считаме, че цитираното изявление представлява опит за грубо посегателство върху независимостта на прокуратурата и е опит за неправомерно влияние и вмешателство в осъществяване на функциите на магистратите при вземане на решения по конкретни досъдебни производства, което е в противоречие с конституционно установения принцип за разделение на властите. По този начин се засяга независимостта на прокуратурата, цели се уронване на престижа на съдебната власт и се нарушава принципът на върховенството на правото", се казва в позицията.

Припомня се, че независимостта е право на прокурорите и следователите, чието осигуряване е отговорност на всички държавни институции. Нейното отстояване гарантира изпълнението на служебните ни задължения, подчинени само на закона, познанието и личното убеждение на всеки магистрат, без въздействие на субективни виждания, в интерес на защитата на правата на гражданите, посочват от прокуратурата.

"Върховенството на закона е ключов принцип в демократичните държави, а член Втори от Договора за Европейския съюз определя зачитането му като най-важна ценност. Съобразно практиката на съда на Европейския съюз независимостта на съдебната власт е изведена като самостоятелно понятие на правото на Съюза, което стои в основата на върховенството на закона. Затова органите на съдебната власт във всяка държава членка трябва да са защитени от външна намеса, застрашаваща тяхната независимост при вземането на решения. Прокуратурата на Република България, като част от съдебната власт, има основна роля в утвърждаването на върховенството на закона. Опитите на представители на политическите среди у нас да застрашават нейната независимост чрез указване на натиск, представлява недопустима намеса в осъществяване на конституционно определените правомощия на магистратите", декларират от държавното обвинение.

Изразява се надежда, че няма да бъдат възродени отдавна отминали и отречени от времето недемократични практики, противоречащи на конституционно установените принципи на правовата държава, целящи дискредитиране на органите на съдебната власт.

"Прокуратурата на Република България ще продължи да отстоява европейките ценности и да се ръководи от Конституцията и законите в страната. За пореден път декларираме волята си за професионално и ефективно взаимодействие с всички органи и институции, имащи отношение към противодействие и разкриване на престъпления с цел защита правата на гражданите", посочват от прокуратурата.

Позицията ще бъде изпратена до президента, Европейския парламент, Европейската комисия, посолствата на държавите членки на ЕС в България, както и до посолствата на САЩ и Обединено кралство Великобритания.

Държавното обвинение съобщи още, че към 10 часа на 5 юли са образувани 171 преписки по постъпили сигнали от граждани, ДАНС и органите на МВР, съдържащи данни за нарушение на политическите права на гражданите.

Образувани са общо 20 досъдебни производства – за купуване на гласове за определен кандидат, политическа партия или коалиция.

За изясняване на фактическата обстановка, съдържаща се в сигналите, както и с цел събирането на достатъчно данни за осъществен състав на престъпление от общ характер, наблюдаващите прокурори са възложили на органите на МВР извършването на проверки.

На свой ред прокуратурата атакува МВР, че данните, които подава са непълни. Върховна касационна прокуратура прави анализ на постъпващите сигнали, който показал, че през изминалата седмица са налице случаи на забавяне от органите на МВР при сезирането и докладването на компетентните прокуратури със сигнали по Глава трета, раздел III от Наказателния кодекс (Престъпления против политическите права на гражданите). Получени са множество докладни записки от МВР, които са непълни и не съдържат достатъчно данни за твърдените обстоятелства, което налага възлагането на допълнителни проверки от страна на наблюдаващите прокурори, се казва в съобщението на държавното обвинение.

Проблемите в координацията между прокуратурата и органите по разследването биха били причина, която може да доведе до избягване на наказателна отговорност на част от лицата, заподозрени в извършването на престъпления против политическите права на гражданите, допълват от там.

Заради тенденцията сигналите за нарушения да се увеличават прокуратурата очаква подобряване на координацията и взаимодействието с органите на МВР, както по места, така и на национално ниво. Същевременно е налице отлична координация и взаимодействие с Държавна агенция „Национална сигурност“.

Има и напомняне към МВР, че ако има данни за престъпление, вътрешното ведомство е длъжно да се обърне към обвинението.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!