Прокуратурата отново иска имунитета на депутата от ДПС Димитър Аврамов

OFFNews 14 декември 2021 в 16:46 2696 0

Специализираната прокуратура предложи на главния прокурор Иван Гешев да изготви искане до Народното събрание за разрешение за продължаване на наказателното преследване срещу Димитър Аврамов, който в момента е депутат от ДПС.

Това съобщиха от спецпрокуратурата, без да съобщават цялото име на народния представител.

Аврамов е подсъдим в Специализирания наказателен съд за търговия с влияние.

С определение от 1 декември т.г. СНС спря наказателното производство срещу него заради депутатския му имунитет и обстоятелството, че продължаването на наказателното преследване е възможно само с разрешение на Народното събрание или негово писмено съгласие, съобразно разпоредбата на чл. 70 от Конституцията на Република България.

Съдебното дело се води за това, че Димитър Аврамов и двама негови помагачи в периода от 6 юли 2012 г. до 17 юли 2012 г., в Бяла Слатина, Плевен, Монтана и в местността „Тировец” в землището на Монтана, при условията на продължавано престъпление с пет деяния, поискал от български бизнесмен сумата от 220 000 лв. и право на ползване на земеделски земи (и приел сумата от 100 000 лв.), за да упражни противозаконно влияние над директора на Областна дирекция „Земеделие“ в Монтана и началника на РУП-МВР в града, напомнят от спецпрокуратурата.

Бившият депутат от ГЕРБ Димитър Аврамов е герой от сигнала на зърнопроизводителя Светослав Илчовски за рекет и корупция. Илчовски заяви пред комисията за ревизия на управлението през последните 10 г., оглавяване от Мая Манолова в 46-ия и 47-ия парламент, че проблемите му започнали още през 2010 г., когато Аврамов в качеството си на депутат го притискал за големи суми. Бизнесменът е подал сигнал и Аврамов е разследван от Софийската градска прокуратура и от Специализираната прокуратура.

Аврамов обяви, че нито е искал, нито е получавал пари от агробизнесмена. На въпрос упражнявал ли е влияние срещу пари от Илчовски Аврамов отговори така: "Не, не съм. Ние го казахме изцяло в заседанията на първата инстанция, имаме изцяло
оправдателна присъда на първа инстанция, още преди няколко години беше".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Атентатът в ''Света Неделя''. Лекция на проф. Вили Лилков