Прокуратурата намери още куп нарушения при строежа на Алепу

OFFNews 05 октомври 2020 в 11:22 4022 0

Неоснователно е искането за прекратяване на производството за издаването на разрешението за строеж за „Алепу Вилидж“, издадено от главен архитект на Созопол, обявиха от държавното обвинение.

Освен това не е спазено изискването разрешителното да се обяви на интернет страницата на общината. Законът за устройство на територията задължава главния архитект на Созопол да уведоми по този начин гражданите за конкретното разрешение за строеж и произнасянето на РИОСВ - Бургас, както и да се посочи начинът за осигуряване на обществен достъп до съдържанието на разрешението и приложението към него.

Така е възпрепятствана възможността за обжалване на административния акт, а това е ограничение на конституционни права. Допуснати са и съществени нарушения на административно-производствените правила от страна на главния архитект при издаване на разрешението за строеж.

Според наблюдаващите прокурори разрешението е нищожно, не поражда никакви правни последици и не влиза в сила. От прокуратурата посочват още е и че завършването на градежа и въвеждането му в експлоатация не узаконява разрешението за строеж. 

На 15 юни Върховната административна прокуратура възложи на ДНСК проверка на строежа „Алепу Вилидж“ и бе внесен протест срещу разрешението за строеж от 10 септември 2018 г., издадено от главния архитект на Созопол.

На 27 август 2020 г. бе образувано досъдебно производство, че главният архитект е нарушил служебните си задължения при издаване на разрешителното за строеж, за да бъде набавена облага за други хора, и от това могат да настъпят немаловажни вредни последици.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови