Прокуратурата изправя пред съда трима служители на болницата във Враца

OFFNews 15 юни 2018 в 10:54 4349 0

Прокуратурата изправя пред съда трима служители на болницата във Враца

Районна прокуратура – Враца внесе обвинителен акт срещу три лица за длъжностно присвояване на 32 476 лева, собственост на „МБАЛ „Христо Ботев“ - Враца.

В хода на разследването е било установено, че в болницата е било разкрито отделение по „Съдова хирургия“. За да отговаря на медицинския стандарт за съществуване на такова отделение в болницата, са били съставени документи, че работят и са назначени на основен трудов договор двама лекари, с призната специалност по съдова хирургия, сред които и началникът на отделението д-р Румен Цветанов.

В рамките на досъдебното производство е станало ясно, че единият от лекарите в отделението по „Съдова хирургия“ в МБАЛ „Христо Ботев“ – Враца - д-р Халил Мехмед, никога не е осъществявал медицински дейности в болницата във Враца, не е познат на никого от персонала на здравното заведение. Същият е работил в други болнични заведения на територията на област Шумен. На същия лекар са били превеждани парични средства като възнаграждение за участие в сложни операции, за което са били съставяни официални документи с невярно съдържание - графици за дежурства, протоколи и др.

Районна прокуратура – Враца е установила, че по същото време д-р Халил Мехмед е осъществявал медицинска дейност в болницата в Шумен. Така в периода март 2013 г. - декември 2015 г. на този лекар е заплатена парична сума в общ размер 32 476 лв.

Към наказателна отговорност са привлечени д-р Румен Цветанов – началник отделение „Съдова хирургия", Светозар Луканов и Орлин Цветков, бивш и настоящ изпълнителен директор на МБАЛ „Христо Ботев“ – Враца, за това, че в периода март 2013 г. – декември 2015 г. при условията на продължавано престъпление, в съизвършителство са присвоили в полза на трето лице (в полза на д-р Халил Мехмед) парични средства, собственост на МБАЛ „Христо Ботев“ – Враца, поверени им да ги управляват (чл. 202 ал.2 НК), като за улесняване на присвояването д-р Р.Ц. е извършил и документно престъпление по чл. 311 ал.1 от НК.

Предстои Районен съд –Враца да насрочи разглеждането на делото.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови