Прокуратурата иска всички указания на БНБ за преференциалните депозити

OFFNews 13 май 2015 в 14:41 2192 0

Прокуратурата иска от БНБ всички указания, давани във връзка с преференциалните депозити

Прокуратурата е изискала днес от БНБ всички указания, които са били давани, във връзка със запитвания на квесторите в КТБ, за предоговаряне на преференциални банкови депозити. Това каза главният прокурор Сотир Цацаров, като потвърди, че указания за това са давали както управителят на Централната банка Иван Искров, така и шефът на Банковия надзор Нели Кордовска.

Обвинител номер едно обеща бързо разследване, но отказа, към днешна дата, да очертае кръг от виновни или отговорни за предоговарянето на депозити на физически и юридически лица от преференциални в гарантирани. Че такива вече има, стана ясно. Дали обаче това е било направено в нарушение на закона, главният прокурор отказа да каже с аргумента, че няма да раздава присъди на тротоара.

Дотук обаче е ясно, че Искров, Кордовска и други длъжностни лица са давали становища по запитвания на квесторите за предоговаряне на преференциални депозити. Ясно е, че има договори, които са били предсрочно прекратени, когато КТБ затвори, но и такива, които са били предоговорени. Пътят на вторите ще се проследи подробно, за да стане ясно дали тези договори са стигнали до Фонда за гарантиране на влоговете, дали са били изплатени сумите по тях. Има известни имена сред тези, които са с преференциални депозити, каза главният прокурор, отказа да съобщи имена, но и директно потвърди, че сред тях е и това на Иван Костов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !

 
X

Да помогнем на украинските деца!