Прокуратурата иска постоянен арест за последовател на Ислямска държава от Пловдив

OFFNews 09 април 2015 в 16:06 1648 0

Прокуратурата иска постоянен арест за последовател на Илсямска държава от Пловдив

Прокуратурата поиска постоянна мярка "задържане под стража" за Рангел Илиев от Пловдив, който е част от разбитата група, проповядваща антидемократична идеология и пропаганда за война.

За него има издадена европейска заповед за арест.

От пледоарията на прокурора по делото Недялка Попова стана ясно, че след разпит на близки на Илиев е установено, че той пребивава в град Гелзенкархен, Германия, като впоследствие сам се е завърнал в България и се е явил пред властите, но е ясно дали това е било само и изключително по негова преценка, съобщава "Фокус".

За известния като Малкия Ремзи е доказано, че е притежавал и разпространявал тениски, шапки и знамена с логото на Ислямска държава, което изрично е определено като такова от експерти. Освен това, чрез СРС-та са установени множество разговори на обвиняемия с хора от общностите в Пловдив и Пазарджик, част от групата около Ахмед Муса Ахмед.

Установено е също, че знамената на Ислямска държава, станали известни чрез снимки в социалната група Фейсбук, са доставени на организираната през миналата година сватба именно от Рангел Илиев. Това действие е инкриминирано и е подсъдимо по чл. 407 от Наказателния кодекс, каза в пледоарията си Недялка Попова. Тя поиска Илиев да бъде оставен в ареста, тъй като има вероятност да се укрие като замине отново в чужбина, още повече, че свободното му придвижване в Европейския съюз показва, че липсва ефективен контрол на гранично-пропускателните пунктове.

Попова посочи също, че Рангел Илиев може да продължи да върши същите престъпления, тъй като е активен участник в сбирки в частни молитвени домове, на които се проповядва антидемократична идеология. Адвокатът на обвиняемия Георги Добрев поиска по-лека мярка - домашен арест, като посочи, че тази мярка би имала същото влияние и би осигурила присъствието на Рангел Илиев, а освен това той може да бъде осъден и задочно, в случай, че се укрие. Самият Рангел Илиев заяви пред съда, че е невинен и е продавал тениски, шапки и знамена само с цел търговия, тъй като има изтеглен заем от 10 хиляди лева и няма как да изхранва семейството си. Съдът излезе в почивка, след което съдия Коста Стоянов ще обяви дали ще остави Илиев в ареста.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!