Quantcast

Прокуратурата иска 10 години затвор за Александър Томов

OFFNews Последна промяна на 16 февруари 2015 в 12:54 6012 4

Прокуратурата поиска 10 години затвор, конфискация на имуществото и временно лишаване от заемане на ръководни постове за шефа на Надзорния съвет на ЦСКА и бивш председател на УС на "Кремиковци" Александър Томов и останалите трима подсъдими - Александър Гарибов, Иван Иванов и Божко Бонев. Главният акционер на ЦСКА е обвинен за източването на близо 29 млн. лв. от "Кремиковци" и други 3,5 млн. евро от футболния клуб ЦСКА, а процесът стартира преди 6 години.

На съдебното заседание прокурорите изчетоха обвинителния акт. За отнемане на лиценза на армейския клуб обвиненията са насочени срещу Томов и Гарибов.

Председателят на Надзорния съвет на ЦСКА е бил избран през ноември 2006 г. на общо събрание на акционерите. Според прокуратурата Томов е имал активна роля в избора на членове на Надзорния съвет. Под негово влияние Александър Гарибов е избран за член на съвета още на следващото заседание. Двамата предлагат акционерното дружество на ЦСКА да изтегли банков кредит, а мотивите им са свързани с това, че клубът имал нужда от средствата за разпечатване на оперативните му дейности. В резултат на приетото решение средствата от кредита постъпили в касата на армейския клуб, а единствено Томов и Гарибов можели да се разпореждат със сметката.

Според държавното обвинение безспорно е установено, че парите не са използвани за финансовата дейност на клуба, а двамата са отклонили средства в размер 6 825 000 лева. Прокуратурата посочва, че двамата са действали в съучастие и са осъзнавали целта си. Това довело до тежкото състояние на ЦСКА, а впоследствие и до отнемането на лиценза. Държавното обвинение посочи още, че кредитът не е обслужван, поради което дружеството не покривало критериите за работещо предприятие.

По второто обвинение прокуратурата твърди, че нанесената от Александър Томов и останалите трима щета е в размер на 29 млн. лева. Толкова е стойността на хвостохранилището и общежитието на "Кремиковци", което е било прехвърлено към завода на бизнесмена Васил Божков, който притежаваше ЦСКА преди Томов.

Именно с тези пари бе финансирана сделката по закупуването на футболния клуб от Божков през 2007 г, а "Кремиковци" беше обявен в несъстоятелност. Според прокуратурата Томов и Иванов са сключили предварителен договор за прехвърляне на хвостохранилището и машините в него, а подсъдимият Бонев бил упълномощен да прехвърли собствеността на купувача.

От своя страна обвиненият бос на ЦСКА Александър Томов обвини прокуратурата, че не прилага 17 документа по делото. Един от тези документи е, че е изпълнение на разрешен договор от държавата за продажбата на ЦСКА, но те от тези пет сделки вадят две за плащания, в които няма индийци, а сме само ние и прилагат тях. Ясно е, че става дума за избирателно дело. На искането на девет години Апелативният съд ги отмени. Не вярвам, че това ще доведе до нещо. Прокуратурата не променя нищо, а само хората и това е проблемът", поясни обвиняемият.

"Убеден съм, че това дело ще завърши със стратегически успех за нас", прогнозира още бившият председател на УС на "Кремиковци" пред журналисти и обяви обвинението за антиконституционно.

"Най-голямото доказателство е, че имаме окончателни решения на Софийския апелативен съд и ВКС за състоянието на "Кремиковци" в периода до 2007 година, когато ние сме били отговорни за дружеството. Там нещата са безспорни, т.е. нищо ново отпреди седем години. Преди седем години е имало поръчка някой да бъде нарочен за фалита на "Кремиковци" и те са избрали нас", поясни Томов. Според шефа на ЦСКА  по никакъв начин няма увреждане за финансовото състояние на армейския клуб, както и на Кремиковци.

Той подчерта, че атаката успоредно с ЦСКА е била, за да се вдигне повече шум и да се отклони вниманието.

"Фактите са безспорни, но сме в ръцете на съда. Аз нямам съмнение за нашата невинност. Ние в много от решенията нямаме нищо общо, защото те са колективни. Ние сме действали по волята на нашия частен собственик", категоричен е Томов.

Присъдата срещу Александър Томов и останалите трима подсъдими ще бъде произнесена утре - 17 февруари, в 13.00 часа.

Разследването срещу футболния бос и бивш вицепремиер на България започна през 2008 г. В края на януари 2011-а СГС го осъди на 9 години затвор за източване на металургичния комбинат. Две години по-късно Апелативният съд върна процеса за ново разглеждане заради съществени процесуални нарушения в обвинителния акт. След като получи делото от Софийския апелативен съд, Градският съд го върна на прокуратурата, която трябваше да коригира обвинителния акт за престъпленията, извършени преди повече от шест години. По делото тогава работиха двама зам. градски прокурори - Божидар Джамбазов и Роман Василев. Придвижването на процеса към горната инстанция се забави от съдия Марков, който писа мотивите 2 години. Заради забавени дела магистратът бе наказан с понижение в Софийския районен съд.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

16.02 2015 в 15:04

къде е христо бисеров :)

16.02 2015 в 13:21

"Заради забавени дела магистратът бе наказан с понижение в Софийския районен съд". Те получават милиони подкупи, а ги наказват с понижение да взимат по-малко такива или като Чоланова с 6 месеца почивка. Така се работи, ако ги съдеха заради конституционните нарушения останалите щяха да се замислят преди да правят същото. Но какво друго да очакваме - вербувана мутра станала ДС агент ни е премиер.

16.02 2015 в 13:13

Бе той и онзи бял твърдишки кардарашин лежа в затвора, директно от НС, но пак не е същото.
Виж ако влезе Цвъко Ушако ще отида лично на "майор Векилски" да помахам със знаменце на герп за "лек път и безупречна служба при бай ставри"!

16.02 2015 в 13:07

Лупи - първия осъден политик в България.

Твърде много ли искаме?