Прокуратурата е прекратила едно от делата срещу Васил Божков

Завърналият се от Дубай бизнесмен вече има призовка да свидетелства срещу Борисов

OFFNews 26 август 2023 в 10:38 4224 1

Васил Божков

Снимка БГНЕС/Надежда Пеева

Арестът на Васил Божков

Прокуратурата е прекратила едно от делата, водени срещу бизнесмена Васил Божков. Става дума за разследването за опит за държавен преврат - престъпление срещу републиката. Това е съобщил за "Сега" Георги Гатев, един от адвокатите на завърналия се вчера след 3 години в Дубай Божков.

Постановлението за прекратяването на четиримата наблюдаващи прокурори е от 1 юни 2023 г., т.е. отпреди близо 3 месеца.

След предаването на бизнесмена държавното обвинение разясни, че ще му бъдат предявени обвиненията по три дела, без да уточнява за какво са.

Срещу Божков имаше общо 4 наказателни производства - т.нар. хазартно дело, за неплащането на такси, делото за подбудителство на 4 убийства, трето дело, свързано с антиките му и за престъплението срещу републиката.

Пред "Сега" Гатев казва и че на клиента му е била връчена призовка да се яви като свидетел по делото за изнудването му. Кога и как ще се случи това обаче зависи от мярката за неотклонение, която съдът ще наложи на Божков.

През май т.г., докато се разгаряше конфликтът между тогавашния главен прокурор Иван Гешев и лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, Божков заяви, че е готов да се върне като защитен свидетел срещу Бойко Борисов. На 17 март 2022 г. с полицейска заповед по образувано в условията на неотложност дело за изнудване на Божков бяха задържани Бойко Борисов, финансовият му министър Владислав Горанов и пиарката Севделина Арнаудова.

Веднага след ареста прокуратурата разкритикува действията на МВР и пусна тримата, без да им повдигне обвинение. 

На Божков са предявени обвинения по 2 от останалите му дела. Предявяването на обвиненията по третото дело ще се случи тепърва, защото процедурата по първите две е приключила малко преди 22 ч. в петък. Той може да остане в ареста без съдебна санкция не повече от 72 часа.

Днес прокуратурата ще внесе в Софийския градски съд искането си за постоянното задържане на Божков. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика