Прокуратурата даде на съд двама квестори на КТБ

OFFNews 17 декември 2018 в 11:29 1877 0

Прокуратурата даде на съд двама квестори на КТБ

Софийска градска прокуратура (СГП) внесен в Софийски градски съд обвинителен акт срещу двама от квесторите на КТБ за умишлена безстопанственост в особено големи размери, представляваща особено тежък случай, съобщиха от държавното обвинение.

Елена Костадинчев и Станислав Лютов са предадени на съд, затова, че в периода от 20.08.2014г. до 14.01.2015г в гр.София, действайки в качеството си на длъжностни лица– квестор при „Корпоративна търговска банка“ АД /, в съучастие като извършители, при условията на продължавано престъпление, не са положили достатъчно грижи за стопанисването и запазването на повереното им имущество и от това последвали значителни щети на Фонда за гарантиране на влоговете в банките (ФГВБ), като деянието е извършено умишлено и причинените вреди са в особено големи размери - общо 1 070 383,83 лв. (един милион седемдесет хиляди триста осемдесет и три лева и осемдесет и три стотинки) и престъплението представлява особено тежък случай.

Престъпното поведение на двамата обвиняеми се състои в разпореждане за осчетоводяване на предсрочно прекратяване на 9 броя договори за индивидуални срочни депозити с привилегирован текущ годишен лихвен процент, вследствие на което депозитите били прехвърлени за изплащане към „Фонд за гарантиране на влоговете в банките“ (ФГВБ) в нарушение на Закон за гарантиране на влоговете в банките.

По отношение на двамата обвиняеми е взета мярка за неотклонение „Подписка“.

Ако бъдат признати за виновни Станислав Л. и Елена К. могат да получат наказание „лишаване от свобода „ от 3 /три/ до 12 /дванадесет/ години , както и „лишаване от право да упражняват определена професия или дейност“ и „лишаване от право да заемат държавна или обществена длъжност“.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови