Проф. Огнян Герджиков: И сега може да се търси отговорност на 'тримата големи' в съдебната система

OFFNews 19 април 2019 в 16:48 2819 0

Огнян Герджиков
Проф. Огнян Герджиков

"И сегашната уредба позволява да се търси отговорност на "тримата големи" - председателят на Върховния касационен съд, на Върховния административен съд и на главния прокурор. Кадровият орган - Висшият съдебен съвет - може да се самосезира, да направи предложение за смяна, за търсене на отговорност. Това вече съществува", коментира професорът по право в Софийския университет, бивш председател на Народното събрание и служебен министър-председател Огнян Герджиков пред БНР. Той бе потърсен за мнение, след като новоназначеният на мястото на Цецка Цачева министър на правосъдието Данаил Кирилов (доскоро депутат от ГЕРБ и председател на правната комисия в парламент) предложи чрез законови промени да се въведе механизъм за предсрочно освобождаване на "тримата големи" в съдебната система.

"Вероятно Данаил Кирилов е имал предвид да се разработят по-детайлни правила... Не мога да бъда категоричен дали се налага такова детайлизиране на наредбата, или не", добави Герджиков.

Той потвърди, че в момента в страната се чувства "остър недостиг, дефицит на справедливост", че има великолепни съдии, но не всеки е такъв:

"Съдебната система трябва да помага на обществото. Това е може би най-чувствителната област на правната регулация, тъй като хората са най-чувствителни на темата справедливост. Изпитва се остър недостиг, дефицит на справедливост и една от причините се търси в съдебната система. Понякога твърде се демонизира съдебната система. Аз познавам десетки великолепни съдии, великолепни професионалисти и високо морални хора, но, разбира се, не може това да се каже за цялата съдебна система и оттам и проблемите".

Абсолютно вярно е, че съдебната система е жертва на политически интереси - потвърди бившият служебен премиер.

"Известно е, че има хора от политическата върхушка, които се опитват да подчинят съдебната система. Така е било вероятно винаги - повече или по-малко отчетливо. Въпросът е съдебната система да е имунизирана срещу такива опити за вмешателство, тъй като точно там най-малко се търпи то и е много обществено укоримо вмешателството, което води до несправедлив процес".

Предстоящия избор на нов главен прокурор на мястото на Сотир Цацаров проф. Герджиков коментира с думите, че е нормално господстващата политическа класа да се старае да избере подходящ за нея. "Въпросът е той да бъде професионалист, морален, високо морален", подчерта професорът.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews