Прекратиха дело срещу заместник на Цацаров - действал неморално, но има имунитет

OFFNews 28 март 2017 в 09:42 5675 3

Прекратиха дело срещу заместник на Цацаров - действал неморално, но има имунитет

Софийският апелативен съд (САС) е прекратил делото срещу заместник главния прокурор Борислав Сарафов. В края на февруари следователят от Национална следствена служба (НСлС) Страхил Каменички подаде граждански иск за 26 хил. лева срещу заместника на Цацаров, след като опитал да окаже натиск по разследването на инцидента на гара Хитрино.

По искането на следователя втората съдебна инстанция е потвърдила разпореждането на съдия Любомир Василев от градския съд, с което делото се прекратява, показа справка на "Правен свят". Причината е функционалният имунитет на Сарафов. Според съдията искът срещу Сарафов е недопустим, защото дори и действията му да са били неморални и неправомерни, те са извършени по служба и в качеството му на прокурор, за което има имунитет.

В определението на САС не са обсъждани обидните квалификации, които следователят Каменички твърди, че Сарафов е отправял към него. Апелативните съдии (Иво Димитров - председател и докладчик, Десислава Добрева и Николай Метанов) приемат само, че Сарафов е присъствал на срещата в кабинета на окръжния прокурор на Шумен в качеството си на зам. главен прокурор, а то му позволява не само да е там, но и да се разпорежда, включително и да изгони присъстващите, както твърди в молбата си Каменички. Срещата продължила само 10 минути, а в кабинета били наблюдаващият прокурор, шестима следователи и трима експерти, като Сарафов разпоредил да останат само прокурора и един от следователите.

В същото време Сарафов подаде сигнал във ВСС срещу следователите по разследването на инцидента в Хитрино. Причината е, че наблюдаващият прокурор по делото Маргарита Георгиева се оплаквала постоянно от командированите следователи, които често отсъствали не осигурявали "ритмичност" при огледите, събирането на доказателства, разпитите на свидетели и други неотложни действия. 

В сигнала се посочва още, че Сарафов останал с впечатлението, че заместник-директорът на националното следствие Лъчезар Пенев бил в "извънпроцесуални и нерегламентирани отношения" с управителя на дружеството "Булмаркет" Станко Станков, което е собственик на дерайлиралия влак.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

21272

3

Гароне

28.03 2017 в 12:22

Това че някое дело е прекратено вече не е новина, просто е статистика.

15614

1

OTBPAT

28.03 2017 в 10:42

Изненадани? :(