Правосъдното министерство е издало почти два пъти повече свидетелства за съдимост

OFFNews 10 април 2020 в 12:38 14086 0

Централно бюро „Съдимост“ към Министерството на правосъдието е издало 8446 електронни свидетелства за съдимост за март 2020 г. От тях 1053 са предоставени по заявления на граждани, а 7393 са поискани по служебен път от различни администрации.

За сравнение през март 2019 г. са издадени общо 6692 електронни свидетелства за съдимост, от които 591 на граждани и 6173,  поискани по служебен път.

Статистиката показва, че заявките на граждани за получаване на електронни свидетелства за съдимост са се увеличили почти двойно през изминалия месец в сравнение със същия период през миналата година. Наблюдава се увеличение и на заявените по служебен път свидетелства от административните органи, които в условията на извънредното положение активно продължават дейността си по производства, в които се изисква информация за съдебния статус на гражданите.

Министерството на правосъдието напомня, че е-свидетелство за съдимост може да се заяви от всеки български гражданин, роден в България, за когото не са съставяни бюлетини за съдимост, в т.ч. и бюлетини за наложено административно наказание по чл.78а от НК.

Изискването е гражданинът - заявител, да притежава квалифициран електронен подпис, издаден от български доставчик на удостоверителни услуги, в който се съдържа информация за неговото ЕГН. Така той се идентифицира, електронно свидетелство за съдимост не може да бъде издавано на трети лица, за да се предотвратят злоупотреби.

На сайта на Министерство на правосъдието cs.mjs.bg има и подробни указания за използването на електронната услуга.
Българите, намиращи се в чужбина, които не разполагат с електронен подпис, могат да заявят документа по интернет и да го получат разпечатан и заверен от служител в българското консулство в съответната държава. В този случай, в улеснение на нашите съграждани, МП си сътрудничи с МВнР, по силата на сключено междуведомствено споразумение.

Централно бюро „Съдимост“ издава за нуждите на държавната администрация и електронни служебни свидетелства за съдимост след нарочна заявка.

Тази опция бе въведена от правителството с цел да се улеснят гражданите, като отпадне тежестта да се снабдяват с документи, които органите на изпълнителната власт, могат да си набавят по служебен път.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови