Повдигат обвинение и на майката на мъжа, пребил до смърт жена си

OFFNews 28 февруари 2019 в 09:01 7976 4

Възможно е да има още едно обвинение за убийството във Варна. Това заяви говорителят на Окръжната прокуратура в морската столица Радослав Лазаров пред Нова телевизия.

Ако се докаже вина, пред съда ще бъде изправена и майката на мъжа, пребил съпругата си до смърт. За възрастната жена се знае, че е помогнала на сина си да си събере багажа и да се изнесе от семейното жилище след побоя. Когато двамата си тръгнали от местопрестъплението жертвата била още жива, но в безпомощно състояние.

„В настоящия етап на разследването няма данни за съпричастност на друго лице в престъплението. Ако се появят доказателства за виновно поведение на друго лице, ще бъде повдигнато и обвинение", каза прокурор Лазаров.

И допълни:

"Българският законодател имаше друг поглед за проблем с домашното насилие. С публикуването на промените в НК държавата ясно заяви волята си за по-сериозно противопоставяне на този феномен. Това е само една от крачките, но е и най-неефективната. Наказателният орган се намесва, когато има извършено престъпление”, коментира Радослав Лазаров.

Той добави, че са констатирани няколко случая, в които пострадалата е претърпяла домашно насилие. Част от тях са стигнали до правораздавателните органи. Установеният по закон срок за разглеждане на такива жалби е три месеца.

„Това е твърде дълъг срок. Когато се образува проверка, тя се дава на конкретен служител, който да поеме случая и да реши как ще протече тя и какво точно обвинение да се повдигне на извършителя на деянието”, заяви още прокурор Лазаров.

По думите му ограничение на контактите на пострадал и извършител на домашно насилие е възможно едва след повдигането на обвинение.

„Това не означава, че полицията не се ангажирала със случая. Законодателят даде своя знак, че това е така. Остава да се вземат мерки за ограничаване на този феномен. Обществото трябва да си даде сметка, че това е феномен, който за съжаление го има в нашата страна”, заключи говорителят на Окръжна прокуратура – Варна.

Диляна Маркова, юрист от фондация „Асоциация Анимус”, обясни, че заповед за незабавна защита до 24 часа се дава от съда.

„Преди промените в НК домашното насилие не беше криминализирано. Жертвата от Варна сама е оттеглила жалбата. Прокурорът не може да повдигне обвинение без жалба от потърпевшия. Истанбулската конвенция даваше възможност наказателното преследване да продължи и след оттеглянето на жалбата”, коментира Маркова и разказа какво предвиждат промените в НК спрямо домашните насилници: "Различното е по-тежкото наказание, което мъжът от Варна щеше да получи. Необходимо е, освен наказателното преследване, да има и превенция”.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

14369

4

случайно прочетох

28.02 2019 в 12:25

Да бие някой жена си не е ФЕНОМЕН, но за Лазаров е.

12311

3

emilovf

28.02 2019 в 11:45

Ордер - няма адекватна причина да убиеш жена си от бой!

12082

2

Тинтири-минтири

28.02 2019 в 10:23

причина за боя? за убийството,искаш да кажеш
 
X

Какво иска да промени Глас Народен в образованието