Постройка на плажа край сараите на Доган е незаконна, но никой не иска да я събори

Съдебните зали обикалят и други казуси, свързани с незаконни сгради в парка Росенец

OFFNews 04 май 2022 в 15:05 1776 0

Двуетажната постройка на плажа край сараите на почетния председател на ДПС Ахмед Доган в Росенец все още не е съборена, въпреки че общината в Бургас издаде заповед за това, защото липсват строителни документи. Постановлението за премахването ѝ е още от август 2020 г., но обжалвания бавят срутването.

През миналия месец Върховният административен съд окончателно реши съдбата й и постанови да бъде премахната.

Фирмата "Стрейтлайн", представлявана от арх. Калин Тихолов, обаче твърди, че е купила имота заедно със сградата, въпреки че по документи изобщо не бива да е там. Според адвокатите на дружеството двуетажното здание е построено през 1978 г. и е било част от активите на държавния тогава „Нефтохим“.

Бургаският административен съд обаче преценява, че постройката не фигурира в нотариалния акт. Магистратите посочват, че няма и как да се допусне статут на търпимост, след като сградата е на държавен имот, какъвто е плажът.

ВАС потвърждава решението на бургаския съд и заповедта за събарянето остава в сила. Въпросът е кой да го направи, защото за плажовете са отговорни две министерства – на туризма и на регионалното развитие. 

Съдебните зали продължава да обикаля и друг казус, свързан с това митично място, напомня БНР. На заседанието на бургаския общински съвет от април 2020 г. е гласувана докладна записка, част от която е замяна на улици в Росенец. Общината трябваше да се откаже от минаващата край сараите улица и да получи други терени, които да водят до плажа.

Заради надигащото се недоволство през юли с.г. съветниците от ГЕРБ внасят ново предложение, с което оттеглят решението си от април. Това обаче даде повод на две от фирмите, за които се твърди, че са свързани с Доган - "Хермес Солар" и "Стрейтлайн", да се обърнат към съда. През 2021 г. Административният съд в Бургас обяви за нищожно последното решение на общинския съвет. Но ВАС не е съгласен с доводите им, отменя решението и го връща за ново произнасяне. Според общинарите това няма да доведе до загуба на общинския път.

В края на 2021 г. ВАС спаси временно от събаряне и друга постройка в близост до сарая - оранжерията, в която Доган отглежда био краставици и домати. Върховните магистрати приеха аргументите на "Хермес Солар", че първоинстанционният съд не е успял напълно да изясни какъв точно тип постройка представлява парникът, нито е установил кога е построена. Собственикът на сградата иска запазването на оранжерията, позовавайки се на търпимостта. "Първоинстанционният съд е допуснал съществено нарушение на съдопроизводствените правила, произнасяйки се без да събере необходимите за правилното решаване на спора доказателства", обяви тогава ВАС.

За оранжерията в летния сарай се разбра по време на гражданските протести, започнали след дебаркирането на Христо Иванов с гумена лодка на плажа до имението. Месец по-късно Община Бургас най-после се активизира и направи проверка на законността на резиденцията. Тогава се оказа, че за част от построените обекти няма документи.

Точно преди месец МВР изпрати материалите за Росенец на прокуратурата заради закононарушения при изграждането на кейовата стена в лесопарка. Проверката на "Икономическа полиция" започна по сигнал че на 2 септември 2016 г. пристанището - имот с идеални части - първоначално е заличен, а на 24 февруари 2020 г. е нанесен в кадастъра като пристанище с нова, по-голяма квадратура от 5838 кв. м. 

В хода на проверката е било установено, че към 2016 г. хидротехническото съоръжение с площ от 1029 кв. м е било заменено с нов имот с площ от 5838 кв. м през 2020 г. с начин на трайно ползване за пристанище с размери и подробно описание в констативен нотариален акт от 18 март 2020 г. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови