Портних е сред обвиняемите за замърсяването на Варненското езеро с фекални води

Нели Александрова 04 декември 2023 в 16:21 3796 2

Иван Портних

Снимка БГНЕС

Иван Портних

Трима души са посочени като обвиняеми в обвинителния акт на Варненската окръжна прокуратура за замърсяването на Варненското езеро с канализационна тръба през 2020 г., в резултат на което във водите на езерото и залива се изляха хиляди кубични метри канализационни и фекални води. Обвинителният акт е внесен в окръжния съд на 4 декември.

Сред тримата обвиняеми е и бившият варненски кмет Иван Портних. От него се търси наказателна отговорност за това, че е допуснал да бъдат замърсени морските води. Това действие е довело до немаловажни вреди на околната среда, съобщиха от прокуратурата.

Наказателният кодекс предвижда за това престъпление наказание „лишаване от свобода" от две до осем години и глоба от 10 хиляди до 50 хиляди лева. На бившия кмет на Варна е повдигнато обвинение и че като длъжностно лице не е положил достатъчно грижи за ръководенето, управлението на възложената му работа и от това е последвала значителна повреда в особено големи размери, представляваща особено тежък случай. Наказанието за това престъпление е от три до десет години затвор.

Казусът с теча на фекални води във Варненското езеро се появи през лятото на 2019 г., но във Варна се разбра за него девет месеца по-късно, през пролетта на 2020 г. Оказа се, че макар да е знаела, местната власт е запазила замърсяването в тайна. По данни на местното ВиК, за цялото това време във Варненското езеро са се изливали по около 8 хил. куб.м. фекални води на ден.

Според данните, тръбата (канализационен колектор) вероятно е била прекъсната от преминаващ кораб през лятото на 2019 г. В хода на разследването стана ясно, че Иван Портних е бил уведомен за аварията още на 20 август 2019 г. През април 2020 г. замърсяването стана явно след публикации в медиите. Също тогава се разбра и че колекторът не е бил положен на 3 метра под езерното дъно, както е било предвидено според струващия 5 млн. евро проект за полагането ѝ (около 75% от тях бяха безвъзмездно европейско финансиране по ИСПА).

Последва авариен ремонт, но в края на януари 2021 г. фекалната тръба отново се спука, като за проблема стана ясно отново със закъснение, но от десет дни.

Останалите обвиняеми за инцидента са Ботьо Т., управител на компанията "БТ-Инженеринг" ЕООД, която е специализирана в консултантски, проектантски и инженерни услуги в сферата на околната среда и управлението на отпадъците, и Цветанка Б. от същото дружество, която е била един от членовете на Държавната приемателна комисия, установила годността за ползване на проекта "Трансформация на пречиствателна станция за отпадни води във варненския район "Аспарухово" в помпена станция и транспортиращ тръбопровод". Спрямо тях прокуратурата е повдигнала обвинение за документна измама в особено големи размери, представляваща особено тежък случай, за която в НК наказанието е „лишаване от свобода" от десет до 20 години.

Досъдебното производство е образувано през 2020 г. по описа на Националната следствена служба. Внесените в съда материали от разследването са 114 тома.

Предстои делото да бъде разпределено на съдебен състав от Окръжен съд–Варна и да бъде насрочено разпоредително заседание, на което да се реши подсъдно ли е на съда във Варна, по какъв ред ще протече, ще бъде ли искан отвод на съдебния състав, както и дали на досъдебното производство са били допуснати съществени процесуални нарушения, които да са нарушили правата за подсъдимите.

Близо месец преди местните избори на 29 октомври Портних каза в национален ефир, в предаването "Лице в лице" на Би Ти Ви, че не носи никаква отговорност за аварията от 2019 г. с фекалния тръбопровод, който пресича Варненското езеро, както и че държавата е тази, която трябвало да се заеме с ремонта и полагането на тръбата на няколко метра под езерното дъно.

След като новият варненски кмет Благомир Коцев встъпи в длъжност на 13 ноември, стана ясно, че приблизителната цена за ремонта на канализационния тръбопровод, който свързва градския кв. "Аспарухово" с пречиствателната станция в с. "Тополи" през Варненското езеро, ще струва 26 млн. лв.

Дни преди балотажа на вота община Варна публикува обявление за възлагане на обществена поръчка за ремонт на фекалната тръба за 19,5 млн. лв. без ДДС., с 6 млн. лв. по-малко от обявената от Коцев след разговори с транспортния министър Георги Гвоздейков.

Позицията на Портних

Бившият кмет на Варна Иван Портних излезе с позиция по случая. Във Фейсбук той написа: 

"За да няма спекулации и упражнения по темата с тръбата в езерото - все още не съм виждал обвинителния акт, затова не мога да коментирам обвиненията.

Ще съдействам на правосъдието, но държа да припомня следното:

  • Нито съм одобрявал програма ИСПА;
  • Нито съм осигурявал финансиране за проекта;
  • Нито съм избирал изпълнител;
  • Нито съм строил тръбопровода, нито съм бил надзор;
  • Нито съм разплащал, приемал или въвеждал в експлоатация обекта.

Защото по това време НЕ СЪМ се занимавал с политика

Тръбопроводът във Варненското езеро е построен през 2011 г. по проект на Министерството на околната среда и водите на тройната коалиция (БСП, НДСВ и ДПС).

Тогава той НЕ Е е бил положен ПОД дъното, както е бил по проект, а е оставен отгоре, НА дъното.

Именно това става причина за аварията 8 години по-късно.

Уведомили сме всички органи, имащи отношение към качеството на водите във Варненското езеро, както сме предприели всички възможни действия по отстраняване на аварията.

През последните 3 години правителствата на Промените НЕ осигуриха пари, за да вкопаем тръбопровода ПОД дъното.

Тръбата си е все там - НА дъното и носи риск от нова авария във всеки един момент".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1000

2

vgeorgiev

04.12 2023 в 23:19

Нито съм бил някога на работа.
- Потник

14469

1

случайно прочетох

04.12 2023 в 17:57

Нито..., нито..., нито...., ама те не го обвиняват за това, а защото:
" Оказа се, че макар да е знаела, местната власт е запазила замърсяването в тайна. По данни на местното ВиК, за цялото това време във Варненското езеро са се изливали по около 8 хил. куб.м. фекални води на ден."

Какво се прави на луд?
 
X

Мистерии в Хераклея Синтика