Погнаха кмета на Септември за конфликт на интереси при раздаването на обществени поръчки

OFFNews Последна промяна на 15 септември 2017 в 12:39 15171 0

Марин Рачев

Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ) е започнала проверка на дейността на кмета на Община Септември Марин Рачев. Проверката е в резултат на сигнал до Главния прокурор и до други институции, подадени миналия месец от инициативния комитет „Да спасим Община Септември”, и под който стоят подписите на над 500 души от жителите в общината.

Гражданското недоволство срещу кмета на Септември Марин Рачев и стила му на управление започна в средата на юли т.г. с периодично блокиране на главия път Пазарджик – Септември.

Оттогава досега членовете на инициативния комитет „Да спасим Община Септември” не са получили отговори на въпросите си към кмета как се харчат публичните средства и защо само няколко лица и техни фирми печелят повечето обществени поръчки в общината.

„За периода 2016 г. досега в Община Септември са обявени и проведени общо над 40 обществени поръчки. При преглед на интернет сайта на Агенцията за обществени поръчки се установява, че над половината от тях са спечелени от фирми или консорциуми с участието на 3 лица – Владимира Бояджийска, Гергана Стоянова и Светла Димитрова”, пише в сигнала до Прокуратурата.

Според инициативния комитет тези лица чрез други предишни фирми на кмета имат връзки с него. Те са реализирали или изпълняват 24 обществени поръчки на обща стойност над 12 млн. лева. Договорите с фирмите на трите лица се отнасят до различен тип услуги и на практика обхващат почти цялата дейност на Община Септември – пазарни консултации, озеленяване, сметосъбиране, саниране, ремонти и др.”, пише в сигнала до Главния прокурор.

„Моля да извършите проверка за установяване налице ли е частен интерес на длъжностно лице от община Септември при разходване на бюджетни средства, налице ли е конфликт на интереси между обществени задължения и частни интереси, при които частните интереси са могли да повлияят по неподходящ начин върху изпълнение на служебните задължения и отговорности. Да се установи налице ли е нарушение или неизпълнение на служебните задължения от длъжностно лице, превишаване на властта или правата с цел да набави за себе си или за другиго облага или да причини другиму вреда и от това са могли да настъпят немаловажни вредни последици.

Ето защо считаме, че следва да бъде извършено разследване с оглед установяване има ли извършено престъпление от общ характер във връзка възлагането на дейности и разходване на средства”, настояват протестиращите в своя сигнал.

За онагледяване на свързаността между търговските дружества от инициативния комитет са предоставили на Прокуратурата и пълен списък на търговските дружества, на които община Септември възлага дейности.

„Молим да съобразите и вероятната обвързаност на местната власт с някой от прокурорите. Например районния прокурор на РП- Пазарджик е от гр. Септември и не рядко е забелязван в приятелска компания по заведения с кмета на гр. Септември”, пише още с сигнала на инициативния комитет.

Припомняме, че в края на миналата седмица в ефира на БТВ граждани показаха 4 криминални досиета на кмета на Община Септември Марин Рачев. Веднага след телевизионното им интервю те бяха посетени от служител на „Криминална полиция” да дадат обяснение откъде имат информация, а по-късно беше съобщено, че е образувано досъдебно производство за разгласяване на служебна тайна и това не означавало, че кметът Рачев има криминални прояви.