Подсъдимите за убийството на ямболската адвокатка оправдани окончателно

OFFNews 24 март 2015 в 14:19 2593 0

Подсъдимите за убийството на ямболската адвокатка оправдани окончателно

Делото за смъртта на ямболската адвокатка Надежда Георгиева приключи с три оправдателни присъди. Върховният касационен съд (ВКС) потвърди оправдателните присъди на Орлин Аврамов, Пламен Калайджиев и Димитринка Атанасова.

Делото се движи между съдебните инстанции повече от 10 години, припомня БНР. В мотивите към първата оправдателна присъда съдията от Софийския градски съд Владимир Астарджиев, записа, че изходът от процеса е бил предизвестен заради пълно бездействие на разследващите, крещящ непрофесионализъм, прикриване на оневиняващи доказателства за подсъдимите и липсата и на липсата и на едно пряко доказателство, което да подкрепя обвинението. С това се съгласиха и Софийският апелативен, и Върховният касационен съд.

Случаят, освен с жестокостта на убийството, ще се запомни и със свидетелските показания, че то е дело на бившия главен прокурор Никола Филчев. Нанка Колева, съпруга на убития през 2003-а година прокурор Николай Колев, заяви под клетва пред Градския съд, че Филчев лично ѝ е признал, че е убил Надежда Георгиева. Заради тези показния, а и заради други коментари в публичното пространство, Великобритания години наред отказваше да предаде подсъдимата Димитрина Калайджиева, срещу която делото се водеше задочно.

Мотивите на властите в Англия бяха, че заради силното влияние на Никола Филчев, тя не може да получи справедлив процес в България. Миналата година нейният защитник предупреди, че след окончателното приключване на делото ще сезира Европейския съд за правата на човека в Страсбург както заради продължителността на процеса, така и заради унизително и нечовешко отношение към нея по време на разследването.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови