Почина един от обвиняемите за смъртта на 18 мигранти край Локорско

OFFNews 05 юни 2023 в 16:56 1584 2

Камионът-ковчег

Снимка Пресцентър на Прокуратурата

Камионът-ковчег

Един от шестимата обвинени за смъртта на 18-те мигранти край Локорско е починал в килията си, съобщиха от Софийската градска прокуратура. 

Днес е получено писмено уведомление от директора на областната служба "Изпълнение на наказанията", че в събота - 3 юни, в следствения арест е повикан екип на Спешна помощ преди обяд, тъй като един от обвиняемите се е оплакал от болки в гърдите.

Констатирана е висока стойност на артериалното налягане, но без ЕКГ промяна. Дадена е терапия. В 15 ч. Т. Т. е намерен паднал на пода на килията. Екипът пристигнал след 12 минути и само констатирал смъртта му.

Образувано е досъдебно производство за престъпление, в рамките на което ще се установи каква е причината за смъртта на Т. Т. и има ли проявено незнание или немарливо изпълнение на занятие, в следствие на което да е настъпила смъртта му.

Делото е започнато в условията на неотложност от следовател към следствения отдел на СГП.

Междувременно разследването по делото за организирана престъпна група, каналджийство и за причиняване на смъртта на 18 афганистански граждани, продължава.

В хода на разследването е установена самоличността на осемнадесетте починали афганистански граждани. Извършени са разпознавания от страна на роднините на предоставени снимки на труповете, лицево-идентификационни експертизи и ДНК-експертизи.

Със съдействието на Посолството на Афганистан в София са установени наследниците на починалите лица и са надлежно уведомени за правата си.

По делото са представени документи, според които посланикът на Афганистан в България упълномощава представител на Спешна помощ Турция да движи всички въпроси от освобождаването на тялото на починалите от КСМД – УМБАЛ „Александровска" – София до транспортирането им до международно летище в Истанбул, откъдето с полет на държавната авиолиния „Ариана" да лети до Афганистан.

Към момента СГП е освободила тленните останки на всички 18 починали афганистански граждани и те са предадени.

Мигрантите се задушиха в средата на март, след като камионът, в който се укриваха, бе изоставен от каналджийте. Впоследствие стана ясно, че са изпращали съобщения на трафикантите, че умират хора. 

"Веднъж е имало недостиг на кислород, премръзнали са, мокри, не са се хранили няколко дни, имат наранявания по тялото", уточни министърът на здравеопазването Асен Меджидиев. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

22548

2

dolivo

05.06 2023 в 19:55

Инфаркт?

мдааа, на кой скоро пак същото му се случи...

наше мутри тровещи пешките си не ги бъркайте моля с Божия воля

14469

1

случайно прочетох

05.06 2023 в 18:14

Странно...
Божие наказание ли е...