Пилотът на разбилия се Су-25 отива на съд

Полковник Пейо Дончев е нарушил правилата по техниката на пилотиране и е причинил щети за над 5 млн. лв., съобщиха от прокуратурата

OFFNews 18 октомври 2023 в 15:08 10501 8

самолет

Снимка Авиобаза "Безмер"

Щурмови самолет Су-25.

Полковник Пейо Дончев, чийто щурмовия самолет Су-25 се разби при тренировъчен полет до авиобаза "Безмер" през септември м.г., отива на съд, съобщиха от Военно-окръжната прокуратура Сливен.

Полковник Дончев е обвинен, че при изпълнение на бойно упражнение за полет и кацане в двойка като втори самолет е нарушил конкретни правила по техниката на пилотиране и е допуснал управлявания от него изтребител да навлезе в образувана от самолета на водача вихрова въздушна спътна следа. Това нарушение според експертите е довело до промяна на полетната ситуация, която за много кратко време (части от секундата) прераснала от сложна в аварийна, тъй като Су-25 започнал неконтролирано снижение с наклон наляво, обясняват от военната прокуратура.

Обвиняемият офицер катапултирал от машината в последния възможен безопасен момент от полета, което е спасило живота му. Щурмовият самолет продължил полета си надолу с малък наклон наляво и се разбил при срещата му със земната повърхност като едновременно с това се запалил.

При аварийното приземяване пилотът е получил различни по степен контузии и наранявания - една лека и една средна телесни повреди.

Пълното разрушаване на бойния самолет, допуснато по непредпазливост от пилота, е довело до значителни имуществени вреди на Военновъздушните сили на България. Изготвената по досъдебното производство експертиза сочи, че вредите са за над 5 млн. лв.

В хода на разследването са събрани множество доказателства като са извършени огледи на местопроизшествието, изготвени са редица експертизи с участие на авиоексперти и други специалисти по военна техника, разпитани са повече от 25 свидетели, анализирани са видеозаписи, изискани са документи и са иззети веществени доказателства, посочват още от Военно-окръжната прокуратура.

Предстои делото да бъде насрочено във Военния съд-Сливен.

След инцидента тогавашният служебен министър на отбраната Димитър Стоянов обясни, че полковник Дончев е един от най-опитните пилоти в българските ВВС с над 750 часа нальот. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2550

8

alfakentavur

19.10 2023 в 04:58

Не съм чувал за застраховки на военна техника.
Ако няма - хайде да направим застр. компания за армията. Сигурно ще сме на голяма печалба :)

А и да счупиш нещо застраховано - това те освобождава от материална, но не и от лична отговорност.
Така или иначе въпросът не е той да плати 5 млн. лева :)

1000

7

Борис Б

19.10 2023 в 03:13

Не са ли застраховани тия бракми? Една грешка... и айде... Разбирам да се беше качил пиян или друсан, но всеки може да направи грешка!

11619

6

Танас

18.10 2023 в 19:42

Изпълняват сложна маневра (кацане на два самолета по едно и също време на една писта), която е изрично забранена за граждански полети. Най-вероятно, както споменават коментиращите преди мен, липсата на летателен опит е потресаваща. Човека е направил всичко възможно, да спаси самолета, но толкова близо до земята и в тая фаза на полета, където така наречения енергиен запас (сбора от кинетична - скорост на самолета - и потенциална - височина над земята) е нищожно малък и няма много възможности за "поправяне"... и сега ще го съдят? Защото е направил всичко, което (ако ги наречем така) НАТО стандартите повеляват?


Мили чугуни от БГ Армия - само в СССР (или руснята сега) се жертва жива сила, защото техниката ни е кът. В НАТО и нормалния свят техника се произвежа, а човешкия ресурс е тоя, що трябва да се пази!

Браво на пилота! Сега да вземе и да спечели делото!

1220

5

хr4

18.10 2023 в 19:26

Мндааа. Държавата на абсурда!
Човека е виновен за това, че не са му осигурени достатъчно летателни часове, поради което е разтрениран и е допуснал грешка.
Прокурватура, сър! Палячовци!
ПП.На съд би трябвало да отиде само и единствено ако умишлено и целенасочено е разрушил военна техника. Не знам в света да има осъден пилот за "пилотска грешка". Смешници!

1000

4

PaulPierce

18.10 2023 в 18:15

да го наградят за унищожаването на съветската барака

900

3

Маги Стралска

18.10 2023 в 16:26

щом тоя.... е един от най-опитните.... какви ли са останалите....

2550

2

alfakentavur

18.10 2023 в 16:16

Сещам се за "Смотаняци" първа част, когато Топър Харли каза, че изплаща разбития от него самолет. По 20 долара седмично или месечно, това не помня :)

2073

1

Johnny B Goode

18.10 2023 в 16:04

Закривайте я тази циркаджийска армия, бе.
Ще се изпопребият в мирно време. Горкият полковник едвам спасил живота, сигурно няма и два летателни часа последната година. Сега ще го съдят, защото оцелял.
 
X

Мистерии в Хераклея Синтика