Петчленка на ВАС отмени решението за лиценза на КТБ и върна делото за ново разглеждане

OFFNews 12 юли 2023 в 20:05 2474 1

Снимка OFFNews

Лицензът на КТБ бе отнет от БНБ през 2014 г., а година по-късно на две инстанции Върховният административен съд потвърди това решение.

Петчленен състав на Върховния административен съд (ВАС) отмени решението на тричленния състав на съда от януари 2015 година за лиценза на КТБ и върна делото за ново разглеждане на друг тричленен състав, съобщиха от пресцентъра на институцията.

Сред аргументите, които се посочват, е решение на Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ), образувано по жалби на бившите изпълнителни директори на КТБ. В решението на Европейския съд става ясно, че при вземането на решението си през 2015 г. тричленният състав на ВАС се е позовал само на документите, внесени от квесторите на КТБ и не е взел под внимание писменото изложение, подадено от името на банката от бившите ѝ изпълнителни директори. При разглеждането на делата, свързани с фалита на банката, върховните съдии са отхвърлили многократните молби на бившето ръководство на КТБ да назначи специален представител на банката. По този начин ЕСПЧ приема, че банката не е получила справедливо представителство, ясна и практическа възможност за търсене и постигане на съдебно оспорване на отнемането на лиценза ѝ, както и че тя е поставена в ситуация, при която не е имало нито едно лице, което да има правомощия, а и интерес да оспори отнемането на лиценза ѝ.

Със същото решение ВКС отхвърля искането на „Бромак“ ЕООД - мажоритарния собственик на КТБ за отмяна на взетото през 2015 година решение, тъй като дружеството не е страна в производството пред европейския съд и по отношение на него не е установено нарушение на конвенцията. Решението по отношение на „Бромак“ ООД не подлежи на обжалване.

На 4 юли Върховният административен съд отхвърли друго искане на бившите изпълнителни директори на КТБ срещу решение на Управителния съвет на БНБ, с което е отнето разрешението на КТБ АД, да включи в капитала си от втори ред, сумата в размер на левовата равностойност на 35 000 000 евро.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!