Първо дело за проповядване на джихад у нас

OFFNews 25 февруари 2016 в 09:00 2584 0

Снимка Архив

Процесът срещу 14 обвиняеми за разпространяване на идеите на "Ислямска държава" у нас започва днес в Пазарджик. Това е първо дело в страната ни за пропагандиране на джихад. 

Обвиняемите са от Пазарджик, Асеновград, Пловдив и Смолян. Те бяха задържани при две последователни акции на ДАНС в ромските махали на тези градове. При обиските в домовете на подсъдимите, бяха иззети видеоматериали и голямо количество литература, проповядваща идеите на ИДИЛ, припомня БНР. 14-те обвиняеми са разпространявали ислямистките идеи чрез Фейсбук, като са насаждали верска нетърпимост към непроповядващите салафизъм.

За ръководител на идейната клетка се посочва Ахмед Муса Ахмед, който вече има присъда от т.нар „имамско“ дело, но заради обжалване присъдата все още не е влязла в сила. Българската ислямистка структура се е финансирала от арабския свят като част от паричния поток минавал през Турция. Според обвинението ислямистката организация има вече изградена структура в България. За днешното съдебно заседание са призовани само подсъдимите и техните защитници, полицейското присъствие е засилено. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови