Отнемат имущество за 1,6 млн. лв. на Златко Баретата

OFFNews Последна промяна на 16 ноември 2021 в 11:08 2108 2

Имущество за 1 640 245,10 лв. е отнето на Златомир Иванов-Златко Баретата, съпругата му и свързани с тях фирми след решение на Софийския градски съд, съобщиха от Антикорупционната комисия.

Проверката на КПКОНПИ е започнала след повдигнато обвинение срещу Иванов за участие в организирана престъпна група за наркотици. А СГС е приел доказателствата на комисията "Цацаров" и експертните оценки, че за проверявания период е налице значително несъответствие между придобито имущество и приходи.

Имуществото е придобивано пряко от него или съпругата му чрез контролирани дружества, дялове във фирми и вземания по банкови сметки. Съдът отхвърля възраженията на Иванов за отнемането на част от сумите по банкови сметки.

"Действително тези парични суми не могат да се отнемат, тъй като вече не са налични, но няма пречка и е законосъобразно да се присъди тяхната равностойност, при условие, че по делото е установен факта, че тези вноски са без установен легален произход и са свързани като генериране с престъпната дейности", посочва съдебния състав в мотивите си, цитирани от КПКОНПИ.

Въпреки извършените цесии на заеми между фирми, контролирани от Иванов и съпругата му, съдебно-икономическата експертиза категорично доказва несъответствието в доходите. Със съдебното решение се отнемат дружествени дялове, суми от банкови сметки и паричната равностойност на два леки автомобила.

Решението може да бъде обжалвано.

С влязло в сила решение на Окръжен съд – Пловдив се отнема сумата от 1 570 620,32 лв. от Спас Спасов и свързани с него лица, с което е уважен изцяло искът на КПКОНПИ. Проверката срещу него е започнала след уведомление от прокуратурата за привличането му в качеството му на обвиняем за неплащане на данъчни задължения (ДДС и корпоративен данък) в особено големи размери, както и за съставяне и използване на документи с невярно съдържание. В полза на държавата са отнети парични средства по банкови сметки. Издаден е изпълнителен лист, съобщават от КПКОНПИ.

С решение на Окръжен съд – Хасково от Мехмедали Демир и съпругата му се отнема имущество на обща стойност 103 154, 32 лв. В него е включена стойността на апартамент, гараж и магазин в Хасково, сума от отчужден автомобил „БМВ Х5“ и парични суми по банкови влогове. Проверката на КПКОНПИ, с която е установено значително несъответствие в доходите, е започнала след привличането на Демир като обвиняем от прокуратурата за подкуп на длъжностно лице (полицай от „Охранителна полиция“). Не са признати аргументите на Демир, че през проверявания период е работил като бръснар във Великобритания и е получавал суми (бакшиши) в размер, който да оправдае несъответствието в доходите.

Съдебното решение не е окончателно.

От Илия Димитров и свързани с него лица се отнема имущество за 19 050 лв., което е равностойността на три продадени автомобила - мерцедес, БМВ и фолксваген. Димитров е обвинен за участие във въоръжена организирана престъпна група. Проверката на КПКОНПИ е установила значително несъответствие в доходите му и е внесла иск в съда за отнемане на незаконно придобитото имущество в полза на държавата.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

7825

2

kokoten

16.11 2021 в 11:27

На Цацарката нещо му припари под гъзерете и почна да действа,ама е късно...и той и Каскета са пътници....време е поне малко да се ограничат кражбите....а Правителството и Парламента докато свършат две-три неща от това което са планували ще мине доста време(ще почнат да излизат в болнични и други такива номерца),а времето минава ако се снишат,може и да ги размине,а ако и Говедото-Професор стане Президент,направо ще се хванем за палците....затова в неделя гласувайте за Радев,който засега е единствения гарант,че мутрите и крадците няма да се върнат....