Окончателно: ВАС освободи Петьо Еврото без наказание

OFFNews Последна промяна на 14 август 2015 в 20:02 5196 3

Върховният административен съд (ВАС) окончателно пусна следователя Петьо Петров-Еврото да си тръгне от системата без наказание и с 18 брутни работни заплати.

Петчленен състав на ВАС отказа да спре изпълнението на решението на ВСС за освобождаване на Петьо Петров от следствието по негово желание.

По този начин беше сложен край на възможността срещу него да бъде образувано дисциплинарно производство за провокация към подкуп по делото "Цонев, Сантиров, Попов", съобщи "Правен свят".

Определението на ВАС е от 7 август от състав с председател Боян Магдалинчев и членове Галина Солакова, Мадлен Петрова, Росен Василев и Милена Славейкова (докладчик).

Искането да спре изпълнението на решението на ВСС, според което Петьо Еврото може да напусне безнаказано системата беше на правосъдния министър Христо Иванов. 

Още през март Иванов предложи ВСС да образува дисциплинарка срещу Петров, след като три съдебни инстанции го посочиха като извършител на провокация към подкуп по делото срещу бившия военен министър Николай Цонев.

ВСС обаче отказа да преследва Петров, като обяви, че е изтекла давността за образуване на дисциплинарно производство.

Малко след това следователят сам пожела да напусне системата, а ВСС уважи молбата му след настояването на главния прокурор Сотир Цацаров.

Христо Иванов поиска от ВАС да спре предварителното изпълнение на това решение.

Според ВАС ВСС незаконно е отказал да образува дисциплинарно производство срещу Петьо Петров. Друг състав на ВАС пусна Петьо Еврото да си тръгне от съдебната система без последствия и с 18 брутни заплати. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

15.08 2015 в 14:06

Всъщност, си е взел 18-те заплати..да има с какво да благодари...:
"Друг състав на ВАС пусна Петьо Еврото да си тръгне от съдебната система без последствия и с 18 брутни заплати."

14.08 2015 в 22:17

Значи вече е само Петьо и без 18 заплати.

14.08 2015 в 20:52

Пито-платено.