Правосъдният министър обжалва освобождаването на Петьо Еврото

OFFNews 08 май 2015 в 12:15 2345 0

Правосъдният министър Христо Иванов обжалва освбождаването на следователя Петьо Петров, известен като Петьо Еврото, от съдебната система. ВСС е приел решението в нарушение на правилата, съобщават от правосъдното министерство. 

Петров беше освободен от системата по свое желание, а ВСС отказа да образува дисциплинарно производство срещу него, както бе предложено от министъра.  

Иванов иска ВАС да спре предварителното изпълнение на решението на ВСС с дата 29 април. . 

"Доколкото пред ВАС има висящо дело срещу предишното решение на ВСС, с което съветът отказва да образува дисциплинарно производство срещу Петров по предложение на министър Иванов, съществува възможност съдът да отмени отказа на ВСС. Това обаче би било безпредметно, ако решението за освобождаването на Петров като следовател бъде предварително изпълнено", пише в жалбата на правосъдния министър. 

"След като законодателят е възложил на министъра на правосъдието правомощия да предлага образуване на дисциплинарно производство и министърът го е упражнил по отношение на следователя Петров, то ефективното осъществяване на това правомощие следва да бъде обезпечено с адекватна съдебна защита", се казва още в текста. 

Предложението на министър Иванов за образуване на дисциплинарно производство срещу Петьо Петров се основава на решение на Върховния касационен съд (ВКС) от 5 февруари, в което се сочи за извършена от следователя Петров провокация към подкуп. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !