Окончателно прокуратурата оневини бившия здравен министър

OFFNews 13 ноември 2017 в 10:34 11857 0

Окончателно прокуратурата оневини бившия здравен министър

Със свое постановление от 10 ноември Военно-апелативната прокуратура е отказала да образува досъдебно производство срещу бившия здравен министър Николай Петров. 

Той напусна поста си, след като наяве излезе одитен доклад с констатация, че докато е бил директор на ВМА болницата е сключила договор за доставка на медицински материали с фирма на зет си. 

Прокуратурата е проверила първоначалния отказ за образуване на досъдебно производство. Още при първата проверка по случая не са открити данни за извършено престъпление от страна на генерала. Сега това се потвърждава и от втората проверка. 

Заместникът на военно-апелативен прокурор полк. Данчо Петров, констатира, че дъщерята на генерала Руслана Петрова е във фактическо съжителство със собственика на фирмата доставчик Явор Цонев, но това станало едва след като е спечелена обществената поръчка. Тогава Петрова се е регистрирала на адреса на местоживеене на приятеля ѝ. 

"Това обстоятелство дава основание да се приеме, че двамата се намират във фактическо съжителство от 25.07.2016 г., близо година и седем месеца след сключването на договора за периодична доставка с рег. № 638/13.01.2015 г. и близо две години и седем месеца от раждането на детето им", пише в прокурорското постановление.

Според прокурора одиторите, чийто доклад стигнал до прокуратурата, са направили некоректно интерпретиране на обстоятелството, че свързаността на поръчката с тогавашния шеф на ВМА може да се изведе от факта, че спечелилото поръчката дружество „Ортопедие-БГ“ ЕООД и „РП ПР КОНСУЛТИНГ“ ЕООД, чиито едноличен собственик на капитала до 11.08.2014 г., е била Руслана Петрова, били регистрирани на един адрес. 

Прокурорът заключава също, че липсата на граждански брак между Петрова и Явор Цонев изключва възможността да се обсъжда наличието на „свързани лица“. Според него фактическото съжителство между двамата е възникнало, едва след като двамата се регистрирали на един адрес. 

Хипотезата за конфликт на интереси при провеждане на поръчката се изключва и поради факта, че "ген. Петров не се е намирал във фактическо съжителство с Цонев към момента на провеждане на процедурата и сключването на договора", става ясно от постановлението.

В крайна сметка прокурорът заключава, че "въпреки обективността на извършената проверка" не са събрани данни за това ген. Петров да е бил "в икономически или политически зависимости от Цонев". Самият Петров обяснил, че се запознал с приятеля на дъщеря си "след 25.07.2016 г."

Прокуратурата заключава, че:

В резултат на така установеното може да се направи извод, че ген. Петров, в качеството му на началника на ВМА, не е имал отношение както към проведената процедура, в която е участвало„Ортопедие– БГ“ ЕООД, така и към сключването в последствие на договора . Настоящата инстанция не намери разумно обяснение за посочването на тази процедура в окончателния доклад, след като тя не е била обект на извършената репрезентативна проверка.

С постановлението се прави разпореждане одитният доклад от проверката на ВМА да се изпрати на Агенцията за държавна финансова инспекция.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови