Косвени доказателства станаха причина обвиненият за убийството в Борисовата градина да бъде оправдан

OFFNews 25 януари 2022 в 15:24 1134 0

Липсата на преки доказателства, че Йоан Матев е извършител на убийството на 15-годишния Георги Игнатов в Борисовата градина са причината обвиняемият Матев да бъде оправдан, става ясно от мотивите на Софийския градски съд. Те бяха обявени 10 месеца, след като Матев получи оправдателна присъда.  

Ученикът Георги Игнатов бе открит мъртъв на пейка в Борисовата градина на 2 юни 2015 г., след като е бил намушкан с нож. От записи на камери се виждаше как младеж напуска мястото на инцидента тичешком, но самоличността му не бе установена веднага. Това става 2 г. по-късно, момчето бе разпознато и от съучениците си. Брат му Марсел Матев даде показания и посочи шахта, където е скрит ножът, но после отказа да свидетелства. Той обяви, бе Йоан е тормозен психически и физически, а полицаите му показали къде е скрит ножът.

В мотивите си СГС е записал, че точно Йоан Матев е заснетият от камерите. Няма съмнение и в показанията на съучениците му, че е променил външния си вид, изтрил е снимките си във фейсбук и че с открития нож е извършено престъплението.

Но показанията на Марсел Матев са дадени в нарушение на НПК, другите доказателства са косвени и не дават основание за осъдителна присъда. В мотивите пише още, че право на близките на обвиняем е да не дават показания срещу него и това е принцип на хуманното начало в съвременната правова държава. Такива показания са допустими, но свидетелят е трябвало да бъде уведомен предварително за правата си. Отделно от това се казва, че самият Марсел Матев е бил заподозрян за участие в убийството и това съмнение не е било оборено.

Присъдата не е окончателна и прокуратурата вече обяви, че ще я протестира пред Софийския апелативен съд.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews