Quantcast

Обвинените в тероризъм сирийци: Идвам за теб и умирам за теб

OFFNews Последна промяна на 28 юли 2016 в 09:00 4455 7

Снимка бТВ

Доказателствата срещу тримата сирийски граждани, обвинени в тероризъм, са в мобилните им телефони. Реплики от типа „Идвам за теб и умирам за теб”, както и „Само дето в работата има риск забранен в международен мащаб” са част от съдържанието на разговорите им. 

Това заяви говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова по бТВ. Алмохаммад Абдулхамид, Ал Абдалах Фади и Ал Фанди Ясим бяха заловени при опит да преминат от България в Турция през зелената граница край Свиленград в началото на февруари. „И тримата сирийски граждани се възползват от правото си да не дават обяснения”, посочи Арнаудова. Тя обаче отбеляза, че тримата имали снимки, „които категорично показват намерението им да се включат в бойните редици на „Ислямска държава” или „Мюсюлмански братя”.

Според официалната информация от прокуратурата, тримата са решили да се присъединят към групировките през януари, като към онзи момент са имали статут на бежанци в Германия. „Нямаме доказателства по какъв ред и на основа на какви обстоятелства са получили този статут”, каза говорителят на главния прокурор и призна, че е напълно възможно те да са стигнали до Гермаия през България. Знае се, че през февруари те са опитали да се върнат в Сирия през Гърция и Турция, но след като са били върнати от турските гранични власти решили да заобиколят през България. Без проблем са стигнали с автобус първо до Пловдив, после до София, пренощували в хотел в „Надежда” и тръгнали с влак за Свиленград. 

„Тези лица са се придвижвали свободно из територията на ЕС. Между България и Гърция няма по-сериозен граничен режим. Едва когато се установяват тези лица при опит да напуснат страната нелегално и службите установяват съдържанието на телефоните им, тогава се установява, че тези лица представляват терористи според съдържанието на Наказателния кодекс”, посочи Арнаудова. 

Ако вината им бъде доказана, те могат да получат до 10 години затвор. 

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

17668

7

Руслан

28.07 2016 в 11:41

Ами ако сега съдът прецака работата?

73928

6

El Commandante

28.07 2016 в 11:10

"Само Гуантанамо за такива утрепки и това е! От това човек не става вече!"


А така Владе!
Един път да сме на едно мнение с тебе!

73928

3

El Commandante

28.07 2016 в 10:05

Смърт за вас, уроди и НИКАКВИ човешки права...да не съм чул тука никой кривозащитник да гъкне, че го удушвам с два пръста...

11714

2

OTBPAT

28.07 2016 в 09:52

@чесън
По-скоро става въпрос за смс-и... все пак родните (данс) техничари обсъждаме :)