Обвинените по делото "САПАРД" се изправят пред съда днес

OFFNews Последна промяна на 24 юли 2015 в 11:13 3268 5

Снимка БГНЕС - архив

Марио Николов

Софийският апелативен съд (САС) днес ще гледа делото за източване на 7.5 млн. евро от САПАРД.

По това дело подсъдими са Марио Николов, съпругата му Мариана, Ана Шаркова, Иван Иванов, Валентин Ангелов и Людмил Стойков. 

Делото "САПАРД" вече е в съда повече от 5 години. Още през март 2010 година Софийският градски съд (СГС) призна да виновни всички подсъдими като им присъди по четири години затвор.

На 21 септември 2012 г. обаче Софийският апелативен съд счете подсъдимите за невинни и ги оправда. Магдалена Лазарова, по онова време прокурор в Софийска апелативна прокуратура, протестира присъдата пред Върховния касационен съд (ВКС), но по-късно стана член на Висшия съдебен съвет (ВСС) и делото бе поето от Стойчо Ненков, който пък оттегли протеста срещу оправдателните присъди на Николов и Стайков и така те влязоха в сила. 

След като научи за действията на прокурор Ненков, тогавашният главен прокурор Бойко Найденов разпореди започване на наказателно производство срещу него, а междувременно бе образувана и дисциплинарка за същото нещо.

Същевременно прокуратурата оттегли протеста пред ВКС срещу оправдателните присъди на останалите четирима подсъдими по делото – Мариана Николова, Ана Шаркова, Иван Иванов и Валентин Ангелов, като обяви, че ще внесе искане за възобновяване на делото срещу всичките шестима души.

На 7 януари 2013 г. Найденов внесе искане за възобновяване на делото с мотив, че е нарушен чл. 14 от НПК, в който се казва, че съдът взима решения по вътрешно убеждение, основано на обективно, всестранно и пълно изследване на всички обстоятелства по делото, като се ръководи от закона, както и чл. 13 от НПК, според който съдът трябва да вземе мерки за разкриване на обективната истина.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

24.07 2015 в 14:52

На Гоце спонсорите и другари по чашка как да ги осъдиш, милите?! :) Душа не им дава на съдиите...

24.07 2015 в 12:45

"Софийският апелативен съд (САС) днес ще гледа делото за източване на 7.5 млн. евро от САПАРД."
"Делото "САПАРД" вече е в съда повече от 5 години. Още през март 2010 година Софийският градски съд (СГС) призна да виновни всички подсъдими като им присъди по четири години затвор."

"Oĸpъжeн cъд ocъждa нa 6 гoдини зaтвop пpи пъpвoнaчaлeн cтpoг peжим, бeзpбoтният Π.З.Π. Дoпълнитeлнo oтpeждa 40 xил. лв. глoбa в пoлзa нa дъpжaвaтa. Πpизнaт e винoвeн зa нepaзpeшeнo пpитeжaниe нa 2.8 гpaмa мapиxyaнa, нa oбщa cтoйнocт 16.88 лв."

Само припомням в каква пародия на държава живеем !!

24.07 2015 в 12:31

Немецът, с който са разигравали схемата сигурно вече е излязъл от затвора и е забравил, а нашите още се моткат..... Ама нали с част от тези пари беше финансирана кампанията на ГОЦЕ, не може да ги закачаме тези.
И после Гоце как да е за съдебна реформа?

24.07 2015 в 11:27

Това дело е олицетворение на съда и прокуратурата у нас

24.07 2015 в 11:19

"Делото "САПАРД" вече е в съда повече от 5 години."

Има време, нека не прибързваме. Това дело не е заек, та да избяга.