Новият състав на Висшия адвокатски съвет встъпи в длъжност

OFFNews 06 август 2021 в 16:08 4128 0

Снимка vas.bg

Новият състав на Висшия адвокатски съвет встъпи в длъжност и проведе първото си заседание.

Датата 6 август беше избрана за конститутивното заседание, след като на 22.07.2021 г. Върховният касационен съд прекрати делото срещу избора на деветима членове на новия Висш адвокатски съвет.

По традиция, на церемонията преди деловото заседание, присъстваха членовете на стария и новия състав на Висшия адвокатски съвет, на Висшия контролен съвет и на Висшия дисциплинарен съд. Приветствия към присъстващите отправиха досегашният председател Ралица Негенцова и нейният наследник на поста д-р Ивайло Дерменджиев.

Единодушно за зам.-председатели на Висшия адвокатски съвет бяха избрани Валя Гигова и Ина Лулчева, за главен секретар – Ели Христова, а за неин заместник - Красимир Краев.

Висшият адвокатски съвет прие обръщение към всички адвокати от страната, в което се казва:

„На 6-ти август 2021 г. като новоизбрани членове на Висшия адвокатски съвет встъпваме в длъжност.

Приемаме тази обществена длъжност с признателност за оказаната ни от Вас чест и със съзнание за огромната отговорност, която носим, за отстояване на свободата, независимостта и самоуправлението на българската адвокатура.

Висшият адвокатски съвет е институцията, която олицетворява единството на българската адвокатура и чрез който адвокатурата влиза в отношение с всички останали конституционно установени власти и органи в страната. Затова от начина, по който Висшият адвокатски съвет упражнява правомощията си зависи дейността на цялата адвокатура и работата на всеки един адвокат, а оттам и ефективната защита на правата на гражданите."

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови